Kovács Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS PÁL népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony, és köszönöm a kérdését Kelemen képviselõ úrnak.

A kormány nem az egészségügyi rendszer átalakításának a kérdéseibe szeretné a képviselõket bevonni, hanem ebbe az átalakítási munkába, és nem "szándékozik", hiszen a szándékon már régen túljutottunk. Nem tárcafeladatról van szó, hiszen a kormány tavaly õsszel elfogadta az egészségügy átalakításának részletes programját, és nem "majd" kezdi el, hanem elkezdtük már tavaly õsszel.

Ennek három-négy elemét említeném meg az idõ rövidsége miatt. Az ön szakmájához is közel áll az, hogy tavaly október 12-étõl Magyarországon elindult egy mentálhigiénés mozgalom; nem hiszem, hogy ebben a körben sokat kellene arról beszélni, ennek mi a jelentõsége. Ugyancsak tavaly elindult egy környezet-egészségügyi program, amelyet Magyarország és az Egészségügyi Világszervezet közösen rendez. Elkezdtünk egy olyan munkát, amely a népjóléti kormányzat és a helyi települési és területi önkormányzatok egészségügyi, szociális szakembereinek együttmûködésébõl áll. Nemcsak az országgyûlési képviselõket kívánjuk ebbõl a munkából részeltetni, hanem a települési és megyei önkormányzati képviselõket is.

Miben tudnak nekünk segíteni? Nyilvánvaló, hogy programot sem kormányszinten, sem minisztériumi szinten nem lehet végrehajtani, legfeljebb megcsinálni vagy elindítani, kontrollálni. Minden szinten dolgozó képviselõtõl azt szeretném kérni, erõsítsék a népjóléti kormányzat és egy adott terület közti kapcsolatot, erõsítsék az önkormányzatok közötti egészségügyi, szociális viszonyokat; érjék el, hogy az egészségügyi intézmények mûködjenek együtt egy- egy fejlesztésben, egy-egy nagyobb berendezés közös használatában; érjék el lehetõleg, hogy a kórházat fenntartó önkormányzat és az ellátási terület önkormányzatai dolgozzanak együtt. Ebben önök akkor is nagyon sok segítséget tudnak adni, ha nem ebben a szakmában dolgoznak.

És külön kérem az orvoslással foglalkozó képviselõket - önt is, Kelemen képviselõ úr -, kapcsolódjanak be ebbe a mentálhigiénés mozgalomba, aminek a társadalmi jelentõsége egyszerûen felbecsülhetetlen.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage