Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Emlékeztetném önt arra, hogy az önkormányzati választások elõtt itt a Házban szóvá tettem már, hogy amíg én Dabas-Sáriban nagygyûlést tartottam, és azon a Független Kisgazdapárt és a Kereszténydemokrata Néppárt tagjai megjelentek, a város szimpatizánsai ugyancsak ott voltak, addig a Talapka János független kisgazdapárti elnök és Bálint Jenõ KDNP-elnök földjein lévõ széna- és szalmakazlakat felgyújtották.

Miután a gyújtogatás egyszerre történt és több helyen, s a Független Kisgazdapárt és a Kereszténydemokrata Néppárt ottani szövetségét megkérdõjelezõ erõktõl különbözõ fenyegetések is elhangzottak, egyértelmûnek látszott, hogy a politikai indíttatás kimutatható. Idõközben kiderült, hogy ez valóban politikai indíttatású tett volt, hiszen 1995. február második hetében újabb gyújtogatás történt, mégpedig Petrányi Józsefnének, a KDNP tagjának hatszáz nagy szalmabáláját gyújtották fel akként, hogy egyszerre három különbözõ helyen történt a gyújtogatás, tehát a szándékosságot illetõen semmiféle kétely sem merülhet fel. A politikai összefüggéseket illetõen pedig úgy gondolom, hogy az elmondottak kellõ alapul szolgálnak mindannak alátámasztására, amit én következtetésként levontam.

Miután a környék konzervatív irányultságú párttagjait és szimpatizánsait rendkívül nyugtalanítják ezek az események - s ezek egyébként sem megengedhetõek -, kérdezem miniszter urat, hogy szándékozik-e, tud-e tenni valamit a rendõrség eszközeivel ebben az ügyben a felderítés érdekében. Köszönöm. (Taps a kisgazdák padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage