Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Elõször arról szeretném tájékoztatni az Országgyûlést és a képviselõ urat, hogy a '94. december 3-án Dabas-Sári, illetve Sáribesnyõ külterületén bekövetkezett kazaltüzek vizsgálata a tûzoltóság részérõl lezárult, illetve a rendõrség részérõl folyamatban van.

A tûzoltóság tûzvizsgálati jegyzõkönyve szerint a tûz keletkezési okaként valóban vélelmezhetõ, hogy gyújtogatás történt. A tûzvizsgálati jegyzõkönyv alapján a dabas-sári rendõrkapitányság nyomozást rendelt el az ügyben szándékos rongálás vétségének alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Az eljárás, illeve a vizsgálat eddigi folyamatában olyan konkrét adat nem merült fel, amely valószínûsítette volna, hogy a tûzesetek mögött bármiféle politikai szándék meghúzódna.

Itt egyébként meg kell jegyeznem, hogy az ország területén - így Pest megyében is - sajnálatos módon nem nevezhetõ ritkaságnak, hogy kisebb- nagyobb, olykor szándékosan elõidézett kazaltüzek keletkeznének, és bármennyire sajnálatos, ezekben az ügyekben többnyire ismeretlenek maradnak az elkövetõk.

Az egy más kérdés, hogy én magam is nagyon elítélem az esetleges politikai viták vagy nézetkülönbségek ilyen útra történõ terelését, ezért a rendõrség az újabb ügyben fokozott körültekintéssel fog eljárni. Amennyiben a nyomozás eredményre vezet, akkor természetesen a cselekmény súlyának megfelelõ felelõsségre vonás fog következni, és a képviselõ úr biztos lehet abban, hogy ezekben az ügyekben ugyanolyan vagy még fokozottabb körültekintéssel és gondossággal járnak el a vizsgálati szervek, mint más ügyekben.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage