Kovács László Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Szeretném leszögezni: én nem vitatom Engelmayer Ákos nagykövet úrnak azokat az érdemeit, amelyekre ön utalt, ezek azonban még nem jelentik azt, hogy valaki nagykövetként valóban jól mûködik az állomáshelyén - ehhez egy sor más adottság kell, aminek a részletezésére nem elég a rendelkezésre álló két perc.

Szeretném önt emlékeztetni arra, hogy Engelmayer Ákos úrnak ezeket az érdemeit is figyelembe vettem, amikor hivatalba lépésem után közöltem vele, hogy nem tervezem idei berendelését. Legnagyobb meglepetésemre három hét múlva egy interjú jelent meg vele egy lengyel lapban, amiben - a diplomáciai szokásoktól teljesen eltérõ és megengedhetetlen módon - támadta a kormányt, támadta a külügyminisztert, támadta a koalíciós pártok egyikét, a szocialista pártot. Meglehetõs késéssel adott magyarázatot erre. Én megvártam ezt a magyarázatot, és nem fogadtam meg azoknak a tanácsát, akik azt mondták, hogy ilyenkor egy nagykövetet 24 órán belül haza szoktak rendelni.

Én - megint csak figyelembe véve Engelmayer úr érdemeit - vártam, míg megtalálta a telefont, és magyarázatot adott, hogy õ tulajdonképpen nem mondta ezeket, illetve régebben mondta, és nem így mondta... Azt most nem akarom külön részletezni, hogy késõbb ezt a lengyel lap fõszerkesztõje közvetve cáfolta, mondván, hogy õk nem hamisítottak az interjúban.

Ezt követte egy párhuzamos döntés. Miután január 31-ei hatállyal Engelmayer Ákost négy és fél év után berendeltük, õ ezzel párhuzamosan lemondását jelentette be az elsõ beosztott kihelyezése miatt.

Engelmayer Ákos úr végkielégítéssel, körülbelül két évi bruttó fizetésnek megfelelõ végkielégítéssel távozott a Külügyminisztériumból... (Felzúdulás, csodálkozó felkiáltások a bal oldalon.)... - ez egyébként törvényes, ennyi járt neki.

Õ valóban keresett, meg is állapodtunk, hogy a közeljövõben találkozunk, és akkor a magyar-lengyel kapcsolatokról is beszélni fogunk - tehát nem fogom nélkülözni az õ tapasztalatait. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage