Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Országgyûlés! Azt hiszem, a nagyobb odafigyelés kevés; több pénz, több ember kellene ehhez a rettenetes munkához. Azonban az intézkedést megtettük. Ott, ahol valóban csak a tulajdonjog-bejegyzés hiányzik, az utasítás úgy szól, hogy a földrendezõ és földkiadó bizottságokkal együttmûködve, a földhivatalok ezt soron kívül végezzék el.

Nem haszontalan azonban, ha a túlterheltségre vonatkozóan néhány adatot ismertetek. Részaránytulajdont 1,7 millió parcellára kell kimérnünk, a kárpótlásnál 0,5 millió parcellát kell kimérnünk és bejegyeztetnünk, az önkormányzati ingatlanoknál 750 ezret, és a lakásoknál - amelyek most önkormányzati tulajdonból személyi tulajdonba mennek át - további 1 milliót. Tehát több mint 4 millió ügy van folyamatban, és ehhez a földhivatali apparátus létszáma a következõ: az ingatlan-nyilvántartással 1780 fõ foglalkozik, földmérõ 1021 van, mezõgazdász 220, és az egyéb ügyviteli személyzet - a takarítótól a portásig és a vagyonõrig - 1282 fõ, ez összesen 4303 fõ. Az egész földhivatali apparátusra vetítve, több mint ezer ügy jut egy, gyakorlatilag az állományban lévõ és dolgozó úrra vagy hölgyre; ha az érdemi ügyintézõket nézem, akkor ennek a duplája.

A számítógépes rendszer további fejlesztése folyik, ezidáig 426 település van bekötve, év végéig további ezret tervezünk bekötni, s amennyiben folytatódik a Phare-program, úgy 1996 végére az egész nyilvántartás számítógépes kezelése megoldható; valamint ez év második felére a kárpótlási hivatalokból tervezzük azokat a szakembereket átirányítani az ingatlan- nyilvántartás területére, akik ezidáig is megfelelõ szakképzettséggel rendelkezvén bizonyították, hogy rátermettek és alkalmasak e feladat ellátására.

Kérem szíves türelmét, és a körzetében lévõ földrendezõ bizottságok figyelmét felhívni arra, hogy a földhivatalokkal együttmûködve közös erõvel talán gyorsabban meg tudjuk oldani ezt a problémát. Egyébként köszönöm a kérdését. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage