Keleti György Tartalom Elõzõ Következõ

KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársam! A második kérdéssel szeretném kezdeni. A leghatározottabban szeretném leszögezni, hogy minden katona nem volt bûnös. Tehát elismerem, és azt is szeretném kijelenteni, hogy sem ez a kormány, sem ennek honvédelmi minisztere, sem a mögöttük álló frakciók nem vallják ezt. Amennyiben képviselõ úr erre vonatkozóan valamilyen megállapítást kíván tenni, akkor kérem, hogy azt tényekkel szíveskedjék igazolni.

Hogyan kerülhetett be a hadigondozottakról szóló törvénybe ez a dátum? Igyekeztem kinyomozni, nagyon egyszerû volt. A parlament akkori ülésének a jegyzõkönyve tanúsítja, hogy az elõzõ kormány javasolta ezt a dátumot és ezt a törvényt, dr. Für Lajos, akkori honvédelmi miniszter úr terjesztette elõ, és a kormánykoalíció pártjai, illetve más politikai csoportok, más képviselõcsoportok is támogatták ennek a törvénynek az elfogadását az 1949. január 1-jei dátummal.

Engedje meg, hogy idézzek Iván Géza képviselõ úr szavaiból, aki akkor a Torgyán József nevével fémjelzett képviselõcsoport nevében mint vezérszónok szólalt fel. A következõket mondta: "A Független Kisgazdapárt részérõl javaslom, hogy mindenki tartsa becsületbeli és hazafias kötelességének a törvény megszavazását." Természetesen ezt a törvényt ezzel a dátummal terjesztették be.

Ugyanakkor szeretnék emlékeztetni rá, hogy például az MSZP, illetve az SZDSZ kifogásokat emelt ezzel a dátummal kapcsolatosan. Engedjék meg, hogy Szili képviselõtársam mondatait idézzem, aki akkor az MSZP vezérszónoka volt, de hasonló gondolatokat fogalmazott meg Mádai Péter képviselõ úr is. Szili úr a következõket mondta: "A törvény kirekeszti azokat a hadifoglyokat, hadiözvegyeket, akiknek jogosultságát valami oknál fogva csak 1949. január 1- je után állapították meg."

De most nem is az a fontos, hogy egy évvel ezelõtt mi történt itt a Házban, hanem az, hogy mi a kormányzat terve ennek a valóban hibás törvénynek a módosítására. Az év második felében tervezzük felülvizsgálni, hogy körülbelül milyen kör maradt ki - a törvény dátummal meghatározott része miatt - a kárpótoltak körébõl, hiszen ennek anyagi vetülete van. S amennyiben a költségvetés ezt elbírja - és ehhez nyilván a képviselõ urak támogatását is kérem -, akkor javasolni fogjuk ennek a törvénynek a módosítását, hogy valóban igazságosan rendelkezzen a kárpótlásról, és ne rekesszen ki senkit azok közül, akik 1949. január 1-je után még várták, hogy eltûntnek nyilvánított férjük visszaérkezzen a frontról, akiknek gyermekeik voltak, és akik valóban jogosultak a hadiözvegy- vagy a hadiárva-kárpótlásra. Köszönöm szépen. (Taps.)

(15.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage