Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Kedves Képviselõtársaim! Igen tisztelt Miniszter Úr! 1995. január 1-jével életbe lépett a köztisztviselõk jogállásáról szóló törvény, helyesebben az abban foglalt illetményrendszer. Sajnos a költségvetés ennek fedezetére csak 90 százalékos mértékig adott biztosítékot, a fennmaradó 10 százalék kifizetési kötelezettsége az intézményekre hárul.

Ez a döntés feltételezi, hogy az intézményekben erre megvan a lehetõség. Kételyeim vannak a tekintetben, hogy ez a feltételezés minden intézményre egyformán igaz. Lehet, hogy országosan a 10 százalék kigazdálkodása megoldható, az egyes intézményekben azonban gyakran elõfordul, hogy a 10 százalékos nyomás ellehetetlenülésre vezet.

Megítélésem szerint ez a helyzet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal is. 1994-ben ez a szolgálat 70 százalékos szintre volt fölhozható. Most a megoldásra két lehetõség adódik: vagy létszámleépítés, vagy a dologi kiadásokra fordítható pénzösszegeknek a bérre való átcsoportosítása.

A létszámleépítés? Ennek a szolgálatnak a munkaerõhelyzete nem teszi lehetõvé, hogy ezt a 10 százalékos többletet ezzel az eszközzel szerezzék meg. A szolgálat gyakorlati feladatai folyamatosan növekedtek az elmúlt idõszakban, valamint azok az árak is, amelyek mûködésének feltételeit biztosítják. A dologi kiadások kerete eleve szûkítést jelent, ebbõl bérre pénzt csak a tevékenység egy részének megszüntetése árán lehet fordítani.

Miniszter úr, konkrét kérdésem ezek után a következõ: lát-e lehetõséget arra, hogy a szolgálat az ellehetetlenülése nélkül hozzájusson a köztisztviselõi bér kifizetéséhez szükséges mintegy 400-480 millió forinthoz?

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage