Kovács Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS PÁL népjóléti miniszter: Köszönöm szépen a szót, és köszönöm a képviselõ úr interpellációját. Hozzáteszem, hogy én is osztom a kételyeit a tekintetben, hogy vajon ebben a szolgálatban, ahol négyezer köztisztviselõ dolgozik, van-e mód arra, hogy 10 százalékot pusztán létszámleépítéssel vagy a dologi kiadások átalakításával lehessen finanszírozni. Sok kételyem nekem nincs a tekintetben, hogy ezt nem lehet megcsinálni. Itt ugyanis a következõrõl van szó:

Ez a szolgálat 1993-ban 15 millió járványügyi laboratóriumi vizsgálatot végzett, 2,9 millió közegészségügyi vizsgálatot, 1,4 millió helyszíni ellenõrzést. Képviselõtársaim jól tudják, hogy mi az ÁNTSZ-nek a feladata. Elsõrendûen természetesen a közegészségügyi-járványügyi ellátás felügyelete, ellenõrzése, de az egészségügy mûködésének, illetve a lakosság egészségi állapotának a kontrollálása is. Azt is jól tudják, hogyan alakult a környezetünkben, de az egész világon a járványügyi helyzet az elmúlt években, hiszen már együtt ültünk ebben a házban, amikor a környékünkön is megjelentek olyan fertõzõ betegségek, amelyek korábban évtizedekig nem voltak ezen a vidéken, s nagyon jól tudják, hogy ennek elsõrendûen szociális és higiénés viszonyaink romlása az oka.

Nyilvánvaló, hogy egy ilyen helyzetben nem lehet a járványügyi szolgálatot meggyengíteni sem személyi állományát, sem pedig a dologi kiadásait, eszközeit illetõen. Ezt az utóbbit már csak azért sem lehet megtenni, mert az utolsó két évben a dologi kiadásai, a dologi kiadásra fordítható összegei ennek a szolgálatnak igen jelentõs mértékben csökkentek.

Mit lehet akkor tenni? Természetesen azt is mondhatjuk, hogy az ÁNTSZ-nek legyen egy olyan leszûkített szervezete, amely kizárólag csak járványüggyel foglalkozik, ennek azonban semmi értelme nem lenne.

Elmondom önöknek, tisztelt Ház, hogy egy héttel ezelõtt kezdõdött el az ÁNTSZ-nek egy feladat- és szervezetrevíziója, amely nyilvánvaló, hogy hoz majd valamilyen strukturális változtatási lehetõséget, de olyat semmiképpen sem, amelybõl kigazdálkodható lehet ez a költség, illetve ez a hiány.

A kormány egy alkalommal tárgyalt már errõl, döntést azonban nem hozott - két héttel ezelõtt történt ez nagyjából. Nagyon remélem, el lehet azt érni, hogy egy, a lakosság egészségi állapota tekintetében ilyen hihetetlenül fontos szolgálat ne lehetetlenüljön el.

Ebbõl következik, hogy ma másfajta választ, mint azt, hogy a kormánynak ebben a tekintetben nagyon sürgõs teendõje van az én véleményem szerint, nem tudok adni a képviselõ úrnak, hozzátéve azt, hogy a dolog fontosságát ugyanúgy értékelem, mint õ. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage