Németh Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

NÉMETH ZSOLT (FIDESZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A 15 és a 10 millió magyar közötti különbség: az a határon túli magyarság; és a határon túli magyarság sorsával kapcsolatban önök az elmúlt idõszakban számos lépést tettek. Ezek közül én most az alapszerzõdésekkel kívánok néhány kérdés erejéig foglalkozni.

Régóta tudjuk, hogy önök alapszerzõdéseket szeretnének kötni Romániával és Szlovákiával.

(16.10)

Elõször is az idõpont. Mire ez a nagy kapkodás? Egy fontos fázisba jutott a határon túli magyaroknak a sorsa, hiszen Carter elnök a napokban közvetítést ajánlott föl az erdélyi magyarok és a román kormány között, Pozsonyban Meciar bejelentette, hogy tárgyalni akar a szlovákiai magyar pártokkal. Van-e értelme annak, hogy kifogjuk a szelet a határon túli magyar szervezeteknek a vitorlájából azzal, hogy mi az õ fejük felett megegyezünk? Ez az elsõ kérdésem. Nem kellene-e megvárni az alapszerzõdésekkel azt, amíg a tárgyalásaik befejezõdnek?

Másodszor: a szerzõdés formájára kérdeznék rá. Tisztelt miniszter úr, úgy látom, hogy a kormány kisebbségpolitikájának klinikai lova az alapszerzõdésekre vonatkozó formai elképzelések sorozata, hiszen elõször önök egy dokumentumot terveztek, majd két dokumentumról kezdtek el beszélni, mondván, hogy kell egy kisebbségi egyezmény is, de együtt, csomagban, majd a mostani helyzet azt tükrözi, hogy önök el tudják fogadni azt is, hogy két dokumentum legyen, de ne legyen csomagban, és ne legyen összekapcsolva ez a két dokumentum. Az a gyanúm, hogy a végén ennek a folyamatnak az lesz az eredménye, hogy egy dokumentum lesz csak, az pedig egy rossz alapszerzõdés lesz. Félek ettõl, ezért kérem, hogy nyugtasson meg.

A harmadik kérdésem arra vonatkozik, hogy milyen okból nem tárta a kormányzat az alapszerzõdésekkel foglalkozó albizottság elé ezeket a tervezeteket, sõt, hogy lehet az, hogy az alapszerzõdésekkel foglalkozó albizottságnak kész helyzettel kell szembesülnie a holnapi ülésén? Van-e értelme nekünk egyáltalán részt venni ezen az albizottsági ülésen?

Negyedszer azt kérdezném, hogy kikérték-e a határon túli magyar szervezetek véleményét ezekrõl a változatokról, és ha nem, akkor számítanak-e továbbra is ezeknek a szervezeteknek a jóindulatára. Mert nem hiszem, hogy az õ részükrõl elõítélet fûtené a magyar kormányhoz fûzõdõ viszonyt, de ezek a lépések megronthatják a kormányzat és a határon túli szervezetek kapcsolatát. Kérem válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage