Németh Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Miniszter úr, köszönöm válaszát. Carter elnökkel az RMDSZ még nem találkozott. Ez az elsõ. Tehát én nem tudom, milyen korábbi találkozóra utal miniszter úr. Ez egy tárgyi tévedés. (Zaj a bal oldalon.)

Másodszor: örülök annak, hogy úgy gondolja, hogy szoros jogi kapcsolat van a két dokumentum között. Ez engem megnyugtat. De az alapszerzõdés- tervezetekben nem szerepel az erre vonatkozó egyértelmû, nemzetközi jog által is elfogadott utalás, amelyet én nagyon komoly problémának látok, de örülök annak, hogy a miniszter úr kiegészítette itt szóban a kormány elkötelezettségét, és ez engem némileg megnyugtat.

Harmadszor: február 2-án valóban megkaptuk a tervezeteket, és február 2-án valóban történt konzultáció a határon túli magyar szervezetekkel, de ebben az idõpontban adta át a szlovák és a román kormánynak is a külügyi kormányzat a tervezeteket, tehát mi és a határon túli magyarok már, sajnos, nem tudták az ezzel kapcsolatos észrevételeiket kifejteni. Tehát hiába mondja azt miniszter úr, hogy nem végleges. Sajnos, ennél keményebb állásfoglalásra mi már nem fogjuk tudni önöket az alapszerzõdések vonatkozásában kényszeríteni, sem a határon túli szervezetek, hiszen ez diplomáciai képtelenség lenne.

(16.20)

Ezért mondom azt, hogy kész helyzet elé állítottak bennünket, amelyet nem tudunk elfogadni. Úgy látom, hogy a kormányzatnak ez a politikai magatartása egyfajta kapitulációt készít elõ a nemzetállami és kisebbségellenes törekvésekkel szemben, amelyek a szomszédos országokban tapasztalhatóak.

A válaszát - sajnálattal - nem tudom elfogadni. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage