Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! December 22-én elfogadtam, miniszter úr, az ön válaszát, amit az interpellációmra adott, de azóta a dokumentumok bizonyítják, hogy ön félretájékoztatta a magyar parlamentet.

Ön azt állította december 22-én, hogy a korábbi televízióvezetés, azaz Nahlik Gábor engedélyezte a 45,5 milliós költségvetést - itt megjegyzem: ezt a hatalmas, egész Kelet-Európában példátlanul magas költségû, pazarló televíziós produkciót -, és már az elõzõ vezetés, úgymond, 22 millió forintot elköltött ebbõl.

A tények azt bizonyítják, hogy Nahlik Gábor '93 októberében hozzájárult ugyan a "Kapcsolom New Yorkot" címû nemzeti est elkészítéséhez, de ez nem mûsorgyártási engedély volt. Másfél millió forintra kaptak engedélyt az elõkészítésre, körülbelül ennyit is költöttek el.

Tehát ön két súlyos, ténybeli tévedéssel informálta a parlamentet. Ezért kérdezem önt, tisztelt miniszter úr:

1. Ki a felelõs azért, hogy ön tévesen tájékoztatta ez ügyben a parlamentet, és ezzel kapcsolatban milyen intézkedéseket vagy javaslatokat kíván tenni?

2. Milyen összegû díjakat fizettek ki személyek szerint a "New York, New York" címû mûsorban való részvételért, és azok arányban vannak-e a teljesítményükkel?

3. Milyen összegeket fizettek devizában külföldi állampolgároknak vagy szervezeteknek; azok arányosak-e szolgáltatásaikkal; végezetül: nem sértik-e a devizagazdálkodásra vonatkozó jogszabályok elõírásait?

4. Milyen intézkedéseket tett vagy kíván tenni a pénzügyi szabálytalanságokkal kapcsolatban - figyelembe véve, hogy a teljesítményekkel arányban nem álló, valamint a csak juttatás jellegû díjfizetések törvénysértésnek minõsülnek a Btk. 225. §-a alapján.

És még egy szempont, tisztelt miniszter úr:

Ez a mûsor nemcsak a hatalmas pazarlásával, költekezõ módjával irritálta a társadalmat, hanem közvetlenül az önkormányzati választások elõtt - tehát december 11-e elõtt - egyértelmûen a megválasztott, újraválasztott fõpolgármester, Demszky Gábor politikai támogatásának volt köszönhetõ, és talán úgy is tervezték ezt a mûsort. Mivel politikai ügy is ez a "New York, New York" címû mûsor, én úgy építettem fel interpellációimat, hogy a miniszterelnök úrhoz szóló következett volna ez után. Sajnálom, de ettõl most megfosztjuk a parlamentet, de remélhetõleg a jövõ héten lesz rá lehetõség.

Ön, a közben lemondott, de ennek ellenére most még hivatalban lévõ pénzügyminiszter, ezért mindenképpen szeretném, ha négy kérdésemre és az ön félretájékoztatása miatt választ adna. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage