Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Az ön által idézett december 22-ei interpellációra közbülsõ választ adtam, és ezt hangoztattam, mondván, hogy közbülsõ tájékoztató alapján adom a választ, egy le nem zárult belsõ ellenõrzés nyomán.

December 20-án Horváth Ádám, a Televízió elnöke, egy jelentést küldött át nekem, 120/205/94. szám alatt, amely december 19-én kelt, aláírója Zsigmond Jánosné dr. fõosztályvezetõ; tárgy: gyorsjelentés a "New York, New York" címû produkció vizsgálatáról. A jelentés kérésemre készült - szó szerint idézem:

"Az elsõ mûsortörzslap még 1993 októberében került kiállításra. A mûsor beindításának engedélyezõje dr. Nahlik Gábor alelnök volt. A produkció költségvetése 45,5 millió forintban került jóváhagyásra. A mûsor folytatása ügyében történõ döntés idõpontjában a ráfordítások már megközelítették a 12 millió forintot, a kötelezettségvállalások elérték a 10 millió forintot - ez összesen 22 millió forint -, így a veszteség nagyobb lett volna, ha leállítjuk, mint ha tovább engedjük a mûsor megvalósítását."

Szó szerint ezt a tájékoztatást adtam a tisztelt Háznak. Ha az adatok pontatlanok voltak, és ezzel félrevezettük volna - szándékom ellenére - a Házat, akkor természetesen ezért elnézést kérek.

Ugyanakkor hangoztattam, hogy miután egy le nem zárt vizsgálatról van szó, várjuk meg a vizsgálat eredményét, és arról a Házat - önt, képviselõ úr - tájékoztatni fogom.

A vizsgálatot január elsõ hetében fejezte be a Televízió. Ennek eredményérõl január 12-én, majd újabb kérdéseimre január 16-án tájékoztatott a Televízió elnöke, és az összegezett adatokat január 25-én nyilvános közleményben is megjelentették tájékoztatásul. Ez a jelentés, amelyet a Televízió elnöke a vizsgálat alapján részemre megküldött, alátámasztotta a december 19-ei tájékoztatót, de ellentmondott más, idõközben megjelent nyilatkozatoknak, amelyeket a Televízió régi vezetõi tettek, és amelyekre bizonyos dokumentumok alapján ön, képviselõ úr, hivatkozott.

Ezen kívül a részemre elküldött ellenõrzési jelentés számos kérdésre nem adott választ - csak néhányat említenék:

Hogyan történik a produkciók megvalósításának eldöntése elõzetes költségvetés nélkül?

Elindulhat-e kötelezettségvállalással járó elõkészítés és gyártás érvényes, jóváhagyott költségvetés nélkül?

Ki és milyen alapon dönt a külsõ erõk bevonásáról, illetve a saját kapacitások felhasználásáról?

Van-e munkaköri leírásuk a tévé dolgozóinak?

Hogyan lehet engedély, pótelõirányzat nélkül túllépni a jóváhagyott költség-elõirányzatot?

Hogyan lehet egy produkció fõrendezõje külsõs úgy, hogy érvényes szerzõdése nincs?

Van-e a Magyar Televíziónak érvényes tarifa- és követelményrendszere a közremûködõk számára?

És nem sorolom tovább a kérdéseket. Miután ezekre a kérdésekre a hozzám eljuttatott ellenõrzési jelentés nem adott választ - miként azt december 22-én itt mondtam -, szükségesnek tartottam külsõ vizsgálat elrendelését. Ezért - ahogy ezt annak idején itt, a parlamentben mondtam - felkértem a kormány elnökét, hogy rendelje el a produkció tételes vizsgálatát a kormány ellenõrzési hivatala részére. Miniszterelnök úr elrendelte az ellenõrzést - az ellenõrzés folyik.

A képviselõ úr ugyan most nem akarja elmondani a miniszterelnöknek címzett interpellációt, de a válasz arra is vonatkozik. Tehát elrendelt, megkezdett ellenõrzésrõl van szó. Ez az ellenõrzés tud választ adni azokra a kérdésekre, amelyeket ön föltett, és amelyeket én itt példaszerûen soroltam fel - ennél lényegesen több kérdést vizsgálunk. Az ellenõrzés lezárása után fogjuk véglegesen tájékoztatni a Házat, és annak alapján lehet eldönteni, hogy kit milyen felelõsség terhel, milyen intézkedéseket kell megtenni.

Annyit azért megemlítenék, hogy a Televízió belsõ ellenõrzése nyomán a végsõ költségek 48,7 millió forintot jelentenek, ebbõl 16 millió forint értékû anyag még felhasználatlan. A Televízió elnöke, Horváth Ádám fegyelmi és kártérítési eljárást kezdeményezett a produkció fõszerkesztõje és gazdasági vezetõje ellen.

Még egyszer hangsúlyozom: a külsõ vizsgálat lezárása után tudunk végleges, precíz választ adni.

Köszönöm a figyelmet, és kérem a válasz elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage