Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF, a Független Kisgazdapárt frakcióvezetõje: Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Sajnos, jeleznem kell, hogy közben éppen Keleti miniszter úr személyemet is érintõ válasza miatt én kétperces reagálásra is igényt tartottam volna. Ha meg tetszik engedni, röviden arra is kitérnék az öt percen belül, amit az ügyrendi lehetõségek nyújtanak a számomra. (Zaj az MSZP soraiban.) Elnézést kérek, hiába zajonganak az MSZP-oldalon, jobban tennék, ha olvasnának képviselõtársaim, akkor önök is ismernék a Házszabályt.

Arra kívánok utalni, hogy a Házszabály 119. § (4) és (5) bekezdése értelmében a miniszterelnök urat akkor, amikor a Fidesz kérdésére nem válaszolt, mert halaszthatatlan közfeladata ellátására hivatkozott, egyetlenegy lehetõség illette volna meg, mégpedig, hogy megjelöli a helyette válaszadásra feljogosított személyt. Olyan jogot a Házszabály nem ismer, hogy bármire való hivatkozással kibújjon a válaszadási kötelezettség alól.

Ha a miniszterelnök vagy a miniszter nem személyesen válaszol - mondja a 119. § (5) bekezdése -, ebben az esetben a képviselõ kérhet személyes válaszadást, nem pedig a miniszter vagy a miniszterelnök kérheti, hogy majd õ válaszoljon erre a kérdésre. Tehát ez a jog csak a képviselõt illeti meg. Ezért én úgy gondolom, a miniszterelnök úr már többedik alkalommal alkotmányellenesen jár el. Emlékeztetném a tisztelt Házat, hogy korábban ugyanez a kérdés merült fel a munkaügyi miniszternõvel kapcsolatban. Akkor a munkaügyi miniszternõ jelezte a házbizottságon, hogy õ ebben a kérdésben napirend elõtti felszólalásban kívánja kifejteni saját álláspontját. Miután azonban adva volt a Házszabály rendelkezése, semmilyen ilyen miniszteri elõterjesztésre nem került sor.

Miután többedik alkalommal fordul elõ, hogy a miniszterelnök úr házszabály- ellenesen jár el, tisztelettel kérem, szíveskedjék figyelmeztetni a miniszterelnök urat, hogy az alkotmányos rendet tartsa be.

Egyebekben pedig, ami Keleti miniszter úr megjegyzését illeti: rendkívül furcsállom, hogy ebben a Házban elõfordulhat olyan hivatkozás, hogy Torgyán József felel azért, mert a környezetében valaki valamit mondott. Én nem tudom, a miniszter úr hogy gondolja ezt, én a saját nyilatkozataimért szoktam helytállni, más nyilatkozataiért, engedjék meg, hogy ne kelljen helytállnom. Én úgy gondolom, a miniszter úrnak illenék tudnia, hogy a kollektív felelõsség a középkori jogintézmények közé volt sorolható, nem a harmadik évezredébe. Köszönöm a türelmüket. (Taps a kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage