Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt elnök asszony, köszönöm a szót.

Nagyon nagy érdeklõdéssel hallgattam Kiss Gábor képviselõtársam igen tartalmas elõadását. Õszintén megmondom: ebben is volt néhány olyan mondat, mint a Szabó Ivánéban, amelyet utólag el kell majd olvasni, és értelmezni kell, hogy valójában mit is tartalmaz. Bízom benne, hogy sem Szabó Iván, sem Orbán Viktor nem fog majd felszólalni azért, hogy képviselõtársamnak ezeket a szavait megpróbálja értelmezni, és vitatkozzék ezekkel.

Vártam ugyanis, hogy a privatizációs törvényjavaslat moráljáról és etikájáról fog szólni képviselõtársam - a jelenlegirõl, amit ez a kormány nyújtott be. Biztos, hogy van etikája, biztos, hogy vannak olyan belsõ nagyságai, amelyeket érdemes lenne velünk megismertetni. Ez nem történt meg.

Azt hiszem, hogy a Szabó Iván-féle vezérszónoklatban nem arról kellett volna szólni, hogy az MDF vezette kormánykoalíció az elmúlt négy évben milyen etikai elvek alapján privatizált. Ez nem ennek a törvényjavaslatnak a mondanivalója. Ezt elmondták akkor, amikor az akkori kormány beterjesztette. Valamilyen alapon privatizáltak, valamilyen alapon az Országgyûlés néha le is szavazta - az az Országgyûlés - a privatizációért felelõs minisztert, mert nem találta elfogadhatónak a válaszát. Az volt az az etika.

Hogy mi lesz, erre szerettem volna választ kapni, ezért hallgattam figyelemmel - nem kaptam meg.

Néhány mondatra viszont hadd reflektáljak, amelyek szerintem nagyon veszélyesek - persze lehet, hogy rosszul interpretálom képviselõtársam szavait:

Állami vagyon állami pénzen magánosítása elítélendõ. Hát nem lehet másképp csinálni! Lehet, hogy mások másképp tudják csinálni, de itt az államnak kell létrehozni egy szervezetet, és állami pénzen kell privatizálni. (Zaj a bal oldalon.)

A privatizáció során százezrek mentek tönkre... Nem szabad a privatizációt úgy beállítani, mint ami rossz, és vissza kellene hozni a régi fajta állami tulajdont.

A keresztény morál nem képmutató és nem gõgös, legfeljebb egyes képviselõi voltak ilyenek. (Közbeszólások a bal oldalról: Éppen errõl beszélt!)

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage