Fodor Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR GÁBOR mûvelõdési és közoktatási miniszter: Tisztelt Elnöknõ! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen a szót. Isépy Tamás frissen megválasztott frakcióvezetõ úr felvetésére hadd válaszoljak néhány mondatban.

Elõször is szóba került a határon túli magyar fiatalok ösztöndíjának az ügye. Nekem nincs tudomásom ilyen típusú elképzelésekrõl és javaslatokról, amiket a frakcióvezetõ úr felvetett, ezért utána fogok nézni, és örömmel adok róla tájékoztatást. Mindenesetre elmondhatom, hogy szándékunkban áll támogatni a határon túli fiatalokat, mint ahogy most is pénzzel támogatjuk, nagyon nagy jelentõségû beruházásként a Márton Áron Kollégiumot, egyúttal annak részbeni kibõvítését, és támogatunk ösztöndíj-lehetõségeket is. De mindannyian tudjuk azt is, hogy amikor a határon túli fiatalok itteni tanulásáról beszélünk, állandóan fölvetõdõ téma az, hogy az-e a helyes irányvonal, ha itt tanulnak, vagy pedig az, ha a kinti - felvidéki, erdélyi vagy vajdasági - képzést támogatjuk, tekintve, hogy akkor nagyobb az esély arra, hogy a fiatalok ott szereznek olyan tudást, amit ott is tudnak hasznosítani. De ez nem ide tartozó téma.

Utána fogok ennek nézni, de még egyszer mondom, nincs ilyen elképzelés, tehát én is érdeklõdve hallgattam felszólalását.

Érdekes volt az is, amit a Történelmi Film Alapítvány ügyében elmondott. Valóban többször nyilatkoztuk már ebben a kérdésben, hogy álláspontunk szerint a Történelmi Film Alapítvány betöltötte a hivatását, és úgy gondolom, a Magyar Mozgókép Alapítvány meg tudja oldani azokat a feladatokat, amire annak idején létrejött.

Elmondanám azt is, hogy már létrejöttekor viták kísérték ezt az alapítványt. Tudomásom szerint abban az idõszakban, amikor ezt az alapítványt megpróbálták létrehozni, Csoóri Sándor, Vásárhelyi Miklós, Vizi Szilveszter és Kodolányi úr is - aki akkor itt dolgozott a parlamentben - felkeresték az illetékeseket, és megpróbálták elmondani: nem biztos, hogy az a jó, ha létrehozzák ezt az alapítványt, ugyanis helyesebb az, ha a Mozgókép Alapítvány finanszíroz olyan elképzeléseket is, amelyekbe a történelmi filmek belekapcsolódnak.

Mivel lejárt az idõm, végezetül egyetlenegy kérdésrõl hadd szóljak még. Frakcióvezetõ úr csatlakozott ahhoz az elég ízetlen kampányhoz, amit az ellenzéki képviselõk az elmúlt idõszakban nagy-nagy elánnal fejtettek ki, s ami különbözõ tisztogatásokról, személycserékrõl és egyebekrõl szól. Szeretném remélni, hogy késõbbi frakcióvezetõi pályafutását nem ebben a sorban kívánja folytatni, tekintettel arra, hogy ezt nem tartom helyénvalónak. Szabó Iván képviselõ úr felvetésére is elmondtam, igen-igen messze áll a valóságtól az, amit itt vádpontokként felsorolt, s ezt elmondhatom most a képviselõ úrnak is - még ha természetesen értem is a politikai motivációkat, s tudom, hogy a mostani helyzetben ez olyan kívánatos és látványos terület...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage