Kovács László Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A kormány valóban foglalkozott a mohi atomerõmû kérdésével, meghallgatta Baja Ferenc miniszter úr beszámolóját a közmeghallgatásról, és felkérte az Országos Atomenergia Bizottságot az atomerõmûvel összefüggõ szakmai kérdések áttekintésére.

A nyilatkozatok valóban azt tükrözték és tükrözik - és nem is tudnak mást tükrözni -, hogy a lehetõségeink alapján próbálnak állást foglalni, ugyanis nincs lehetõségünk az atomerõmû befejezésének, a felépítés befejezésének a megakadályozására. Tehetünk persze kemény, elítélõ nyilatkozatokat, gyûjthetünk aláírásokat - a kormány ugyan nem szokott aláírást gyûjteni, de a politikai pártoknak erre természetesen van lehetõségük, és örülök, hogy a Fidesz ezt a kezdeményezést megtette. Abban nem vagyok biztos, hogy önmagában ettõl a helyzet meg fog változni.

A magyar kormány pillanatnyilag arra lát lehetõséget, hogy a biztonságos mûködést próbálja elõsegíteni - azt hiszem, ez itt egy találkozási pont az említett kezdeményezésekkel. Törekszünk arra, hogy megállapodjunk Szlovákiával a környezetvédelmi együttmûködés keretében az atomerõmûvekkel kapcsolatos információcserérõl és együttmûködésrõl. Erre a készülõ alapszerzõdésben is látunk lehetõséget, de még ezen kívül is.

Ami pedig Magyarország és Ausztria összehasonlítását illeti, szeretnék emlékeztetni arra, hogy Ausztria két szempontból van más helyzetben: egyrészt Ausztriának nincs mûködõ atomerõmûve, és ez más helyzetet teremt számára, mint Magyarország számára, amely mûködtet egy, a mohovceihez hasonló atomerõmûvet; másrészt - és ez a döntõbb - Ausztriának nagyobb a nemzetközi mozgástere. Ausztria az Európai Unió tagja, Ausztria más pozícióból fordul az Európa Parlamenthez, mint Magyarország, amely ezeken a szervezeteken kívül van. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage