Tirts Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

TIRTS TAMÁS, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elõadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság a múlt héten megtárgyalta a törvényjavaslatot, és általános vitára egyhangúlag alkalmasnak találta. Megkönnyítette a bizottság dolgát, hogy Tabajdi Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára két körben is alkalmat adott hatpárti egyeztetésre. Ilyeténképpen az ellenzék már ezeken az egyeztetéseken ki tudta fejteni a véleményét, majd az elõterjesztõ Igazságügyi Minisztérium ezeket beépítette a javaslatba, ilyen formán is elõsegítve, hogy a parlamenti vita lehetõség szerint minél tartalmasabb legyen, illetve hogy a kisebbségek számára létfontosságú pénzosztás - hiszen arról van szó, hogy reméljük, ez a közalapítvány még ebben az évben pénzt fog osztani - minél hamarabb megtörténjen.

Államtitkár asszony kiemelte ennek a javaslatnak a lényegét. Az tehát a lényege, hogy korábban, 1993-ban egy pénzalapot írt le a kisebbségi törvény, s ez most, a mostani kormányfelfogás szerint, egy rugalmasabb közalapítvánnyá fog átalakulni. Mind a hat parlamenti párt tud ebbe a kuratóriumba tagokat delegálni, ugyanúgy, mint a kisebbségek az újonnan, demokratikusan megválasztott országos önkormányzataikon keresztül, valamint az ágazati minisztériumok is lehetõséget kaptak a kuratóriumban érdekeik érvényesítésére.

Összefoglalva: a bizottság megállapította, hogy ez a törvényjavaslat minden tekintetben alkalmas a vitára, s mielõbbi elfogadása segítené a hazai kisebbségek pénzügyi feltételeinek javítását. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage