Szõdi Imre Tartalom Elõzõ Következõ

SZÕDI IMRE (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az ajánlás 9. pontjában szerepel a különbözõ alapok kérdése, így a IX. fejezet a Földmûvelésügyi Alapokkal foglalkozik, és ebbõl a 86. § (4) bekezdés e) pontjához szeretnék hozzászólni.

A falusi, vidéki vendégfogadásnak Magyarországon jelentõs hagyományai vannak. Az 1930-as évek második felétõl Magyarországon minõségében, elterjedésében európai színvonalú falusi vendégfogadás volt. Európában elsõként volt gazdaasszonyképzõ hazánkban. A keresõ és kínáló egymásra találását civil szervezetek segítették annak idején is.

A falusi, vidéki vendégfogadás újrahonosodását 1989-ben új civil szervezet, a Magyar Falusi, Tanyai Vendégfogadók Szövetsége kezdeményezte, és több civil egyesülettel együttmûködve alakította ki. A kezdeményezésbe a polgármesterek is bekapcsolódtak. A falusi vidéki vendégfogadás jelentõs szerepet tölt be a vidéki erõforrás, vagyon, elsõsorban a már meglévõ épületek üres férõhelyeinek, természeti, kulturális értékeinek és a helyi értékek, elsõsorban az élelmiszerek, népmûvészetek, kismesterségek, szolgáltatások hasznosításában: a vendégek által támasztott kereslettel kiegészítõ jövedelemhez juttatni a falusi lakosság szélesebb körét, nemcsak azokat, akik lakásukat, ingatlanukat hasznosítják.

A vendégfogadással új típusú kapcsolat, barátság alakul ki a falusi és a városi, a hazai és a külföldi lakosok között. A falusi vendégfogadás, a zöld turizmus egyre népszerûbb üdülési forma. Az Európa Tanács az Európai Unió által 1993-ban szervezett konferencián a XX. századot egyértelmûen a zöld turizmus századának nevezték. Nyugat-Európában a hatvanas években az elsõ agrár túltermelési válság kezelésére indították el az államilag támogatott falusi vendégfogadást.

(18.50)

A számítások alapja az, hogy hússzor olcsóbb az adófizetõnek, ha a falusi lakosság helybenmaradását segíti, mint ha a városba áramolna az.

A kiegészítõ jövedelmek határáig a következõ fõbb támogatások léteznek például Ausztriában: 8-12 ágy között 10 ágyig adómentesség, a meglévõ épületek higiéniájának modernizálásához vissza nem térítendõ támogatás, ingyenes bentlakásos képzés a fiatal felnõttek számára, ingyenes tanácsadások a polgármesteri hivatalokban, az állam támogatja marketinggel ezt a tevékenységet, a piacra jutást segíti az idegenforgalmi szervezet.

A bizottságunk által támogatott módosító indítvány - amelyet végül is a környezetvédelmi bizottság idegenforgalmi és turisztikai albizottsága is megtárgyalt, kikérve az idegenforgalmi koordinációs testületnek a véleményét is - azt javasolja, hogy a Földmûvelési Alap 86. § (4) bekezdésének e) pontja a falusi idegenforgalom fejlesztését is vegye fel a célok közé, ami lehetõvé teszi, hogy az agrárirányítás, az agrár-érdekképviseletek országos, regionális, megyei és helyi szinten egyaránt támogassák a falusi vendégfogadást mint termék létrejöttét a mezõgazdasági, erdészeti és halászati lakosság körében.

A javaslat azért is mérföldkõ, mert Nyugat-Európához hasonlóan az agrárágazat is felelõsséget vállal a falusi vendéglátásban, mint a termék jó minõségének kialakításában. Ugyanennyire fontos, hogy a Területfejlesztési Alap révén a válságterületekre - amelyek gyakran érintettek, természeti környezetben vannak - ugyancsak kiépíthetõvé válik a falusi idegenforgalom.

Fontosnak tartom ugyaanakkor, hogy az alapok végrehajtására kiadásra kerülõ kormányrendeletek a falusi idegenforgalom kiépítéséhez tõketámogatást adjanak, ugyancsak a nyugat-európai normáknak megfelelõen.

Nem szabad szó nélkül hagyni az eredmények mellett azt sem, hogy Magyarország az egyetlen a környezõ volt szocialista országok közül, amely a Phare-programban nem pályázott be turisztikai támogatásra. Az egész turizmus adta elõnyök hasznosításához erre feltétlenül szükség van.

Meg kell emlékeznem arról is, hogy a Magyar Országgyûlés támogatta a falusi, tamyai vendégfogadást tíz ágyig, 300 000 forint bruttó bevételig terjedõ személyi jövedelemadó-mentességét. Fontos az is, hogy a tízágyas határig a tevékenység az érdekképviselet ellenõrzésében is engedélymentesen végezhetõ.

Befejezésül: örülök, hogy a bizottságok megtárgyalták, illetve az elõterjesztõ is támogatta azt, hogy a falusi idegenforgalom kibontakoztatása érdekében a törvényjavaslatba bekerüljön ez. Kérem, hogy ezt támogassák önök is. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage