Petõ Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PETÕ IVÁN (SZDSZ): Igen. Kénytelen vagyok Gyõriványi képviselõ urat tájékoztatni: nem a kormány védelmében, vagy a kormány támadására, hanem ügyrendi kérdésben szólaltam fel.

Szerettem volna jelezni, hogy az elõzõ kormány mûködése idején is úgyanúgy tekintettem volna a kormány tagjait, mint a mostani kormány tagjait, akik saját mûködési területükön - még egyszer szeretném ismételni - felhatalmazással rendelkeznek a kormány képviseletére. Gyõriványi képviselõ úrnak ennyit szerettem volna mondani.

Elnök úrnak, illetve alelnök úrnak pedig azt az értelmezésemet szerettem volna kifejteni, hogy Fodor miniszter úr napirend elõtt háromféleképpen kérhetne szót, de csak egyféle módon kaphat. Szót kérhetne mint parlamenti képviselõ, hiszen megválasztott parlamenti képviselõ - de így nem adható neki szó. Szót kérhetne mint miniszter - de nem kaphatna mondjuk egészségügyi kérdésekben szót, mert ebben az ügyben nem rendelkezik kormányzati felhatalmazással. Szót kérhet mint mûvelõdési és közoktatási miniszter - ebben az ügyben rendelkezik kormányzati felhatalmazással, tehát azt gondolom, logikus, ha egy parlamenti nyilvánosság elõtt megfogalmazott kérdés ügyében szót kér napirend elõtt.

Mellékesen megjegyzem: az egész ügy talán nem kezdõdött volna el - de most már nem szeretném az érdemi vitát ez ügyben folytatni -, ha a kereszténydemokrata frakció vezetõje az interpellációs idõben mondta volna el ezt az interpellációs jellegû kérdését és nem napirend elõtt.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage