Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm. Én úgy is meghallgatom belügyminiszter urat, ha nem teszem fel a kérdést - a válasz nyilván tökéletes lesz. (Derültség.) Nagy örömmel fogadom el az ön személyét, különösen azok után, hogy a mi értelmezésünk szerint a Ház múlt heti ülésén, igen szerencsétlen módon, épp a miniszterelnök úr mutatott rossz példát a Házszabály megszegésére, figyelmen kívül hagyására.

Nos, a kérdés - ahogy a cím is tartalmazta: mi az oka annak, hogy lassan száz napja üres a politikai államtitkár széke a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztériumban? Ez a kérdés már elhangzott, bár nem teljesen ilyen formában, hiszen akkor csak 75 napja volt üres a szék ebben a Házban. Erre a kérdésre akkor levélben válaszolt Horn Gyula miniszterelnök úr. Hozzám írott, igen megtisztelõ levelének záró sorai így szólnak: "Képviselõtársam kérdése lehetõséget nyújtott arra, hogy a tisztelt Ház nyilvánossága elõtt bejelenthessem: a koalíciós partnerek közötti megbeszélések olyan stádiumba jutottak, melynek alapján két héten belül megtehetem javaslatomat a köztársasági elnök úrnak, ezért a kérdést köszönöm."

Én Horn Gyula miniszterelnök úrnak azt üzenem, hogy szívesen. (Derültség.) Ez lassan három hete történt - azóta sem jelölt a miniszterelnök úr senkit a politikai államtitkár úr megüresedett székébe.

Hogy ennek mi az oka, sokan találgatják a sajtóban is, a politikusok között is. Nem hiszem, hogy igaza van Csintalan Sándornak, amikor azt mondja, hogy ennek egy oka van, tudniillik, hogy senki sem hajlandó az MSZP soraiból Fodor Gáborral együtt dolgozni. Azt hiszem, nem ez az oka, sokkal inkább az, hogy a koalíciós pártok nem tudtak megállapodni a különbözõ hatalmi posztok megfelelõ vagy arányos felosztásában. Azonban azt hiszem, ez semmiképpen nem szolgálta az oktatás hasznát. Nem jó az, hogy a két koalíciós párt hosszú hónapokat, heteket tölt a különbözõ uralmi vagy politikai posztok elosztásával, a megfelelõ üzlet megkötésével. Mindenesetre érdeklõdéssel...(Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.)...várom a választ. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage