Morvai Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

MORVAI FERENC (FKGP): Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Önök a választási programban és a kormányprogramban azt hirdették meg, hogy a privatizációs bevételek egy részét visszaforgatják az érintett üzemek, vállalatok fellendítésére és új munkahelyek teremtésére. Azonban azt tapasztaljuk, hogy az eddig értékesített üzemek és gyárak állnak, az eddig ott dolgozók munkanélküliek, miközben eltûnik az a bevétel, amit ezeknek az üzemeknek az értékesítéséért kaptak.

Úgy tûnik, hogy ezeket a stratégiailag is fontos üzemeket külföldiek vásárolják meg fillérekért, hiszen a magyar bankok nincsenek olyan helyzetben, hogy a vállalkozókat, illetve az érintett üzemeket hitellel vagy valamilyen más formában hozzásegítsék a vállalatok megvásárlásához. Ez számomra nem mást, mint kiárusítást, valamint a külföldiek részérõl piacszerzést jelent. Most halljuk, hogy fel kívánják gyorsítani a privatizációt, és tudjuk, hogy a költségvetés 150 milliárd forintot tervezett be a privatizációs bevételekbõl.

Kérdezem öntõl: mi ez, ha nem az ország kiárusítása?

Kérdezem továbbá: miért történik ez, talán a külföldi hitelek legutolsó cseppig történõ visszafizetése miatt, miközben elveszítjük a stratégiailag fontos üzemeinket, gyárainkat, és a mi dolgozóink, a magyar állampolgárok munkanélküliek lesznek.

Kérdezem öntõl: miért történik ez, és milyen mögöttes nemzetközi megegyezés áll e gyorsított privatizáció mögött, ami az ország kiárusítását eredményezheti?

Várom a válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage