Kovács Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS PÁL népjóléti miniszter: Köszönöm szépen a szót, és köszönöm szépen a kérdést. Természetesen a következõ hetekben, hónapokban a gyógyszer- alaplista közbeszéd tárgya lesz. Ennek az alaplistának 750 gyógyszer adja a tartalmát, ebben a 750 gyógyszerben olyan hatástani csoportok vannak, amelyek 200 krónikus betegség kezelését és gondozását teszik lehetõvé - hangsúlyozom: krónikus, tehát hosszan tartó betegség kezelését. Ebben nincs olyan, hogy csak az idõseket vagy a középkorúakat sújtó krónikus betegségek kezelésére alkalmasak, hanem mindenkiére, beleértve a gyerekeket is.

Ez az alaplista 90, 95 és 100 százalékos támogatottságú, mégpedig olyan módon, hogy a legalacsonyabb árú, de ugyanolyan terápiás hatékonyságú gyógyszer árának veszi a 90, 95 vagy 100 százalékát. Ebben tehát igenis benne vannak azok a gyógyszerek, amelyekkel gyerekeket is lehet kezelni, ha ilyen krónikus bajban szenvednek.

Egy másik lista, amit úgy hívunk, hogy a közgyógyellátásra szolgáló lista, a napokban kerül nyilvánosságra: körülbelül ezer gyógyszert tartalmaz. Ezen ezer gyógyszer elsõrendûen szociális és egészségügyi okokból ingyen, tehát térítésmentesen rendelhetõ bárki számára, aki ezekben a bajokban szenved, beleértve a kisgyerekeket is. Tehát nem fizetnek többet érte.

A dolognak az a része azonban, ami úgy szól, hogy egy-egy akut, tehát néhány napig tartó betegségre kelljen gyógyszert szedni, ezek a gyógyszerek kisebb társadalombiztosítási támogatásban részesülnek. A következõ volt a választási lehetõségünk: vagy azoknak adunk nagyobb támogatást a rendelkezésünkre álló pénzbõl, akik - akár gyerekek, akár felnõttek - éveken keresztül kénytelenek gyógyszert szedni, mert olyan bajuk van, vagy azok részére, akik életük során többször, de csak néhány napig kénytelenek gyógyszert szedni, mert elsõsorban akut betegségekben szenvednek. Mi az elsõ megoldást választottuk. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage