Selmeczi Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Tisztelt Miniszter Úr! Szeretnék néhány példát felhozni a kisgyermekes családok gyógyszerköltségeirõl, hogy meggyõzzem önt.

Egy átlagos vírusfertõzés olcsó terápiája március 1-je elõtt 82 forint/fõ, a rendelet hatálybalépése után 155 forint/fõ - ez több mint 88 százalékos emelkedés. A manapság még gyakran rendelt, a gyermekek által is jobban tolerált gyógyszereknél ezek az összegek: 366 forint és 457 forint - az emelkedés körülbelül 25 százalék. Súlyosabb esetben, ha antibiotikumot is kell rendelni, akkor az olcsó variációban 241 forintról 380 forintra nõnek a költségek, a drága terápiában pedig 951 forintról 1244 forintra. Ez egy gyermek egyszeri kezelése.

Elmondhatjuk, hogy az úgynevezett olcsó kezelés költségei jóval nagyobb arányban nõnek, mint az eddig is drága kezeléseké. Félõ, hogy a szülõk a gyermek kisebb-nagyobb megfázásaival, vírusfertõzéseivel nem fognak az árdrágulás miatt orvoshoz fordulni, így antibiotikummal, drágán kezelhetõ szövõdmények lesznek a következményei.

És egy utolsó mondat, a szakma véleménye: az Orvosi Kamara kezdeményezni fogja az alaplista felülvizsgálatát, a Gyógyszerész Kamara pedig kinyilvánította, hogy nem ért egyet az új rendszerrel. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage