Szõllõsi Istvánné Tartalom Elõzõ Következõ

SZÖLLÕSI ISTVÁNNÉ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A kormányprogram - a korábbi kormányokhoz képest egyedülálló módon - a felsõoktatás fejlesztésével kapcsolatosan egyetlen területet emel ki: ez a pedagógusképzés.

(15.00)

A kormány ezzel tulajdonképpen elismeri ennek a szakterületnek a stratégiai jelentõségét, és meg is jelöli a feladat mibenlétét: a tanítóképzést a jelenlegi három évrõl négy évre kívánja emelni, a tanárképzést pedig öt évre. Ezt tulajdonképpen egységesíteni kívánja.

A megoldásra a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztériumnak kell vagy kellene egy koncepciót kidolgoznia a felsõoktatási törvénnyel, annak módosításával összhangban. Ennek során azonban figyelembe kell venni, hogy jelenleg a tanárképzés kétszintû: általános iskolai és középiskolai tanárképzés.

Az utóbbi években a korábbi egyetemek megkezdték ezt a tanárképzést - például a miskolci vagy a veszprémi egyetem. A tanárképzés egységesítése nyilván nagy változást fog elõidézni a felsõoktatási intézmények intézményhálózatában. Dönteni kell a tanárképzõ fõiskolák sorsáról. Jelenleg egy nagyon szûk körû szakmai csapat - rektori és fõigazgatói konferencia - véleményezi ezeket az anyagokat, s igen sok a találgatás ezzel kapcsolatosan. Ebben az anyagban ugyanis szerepel egy ominózus mondat, amely így hangzik: "A továbblépés feltétele a jelenlegi programok egyetemi szintre emelése"... - s a mondat másik fele: "számuk radikális csökkentése."

Ez a mondat az, ami aggasztja a tanárképzõ fõiskolákat. Átalakításuknál mindenképpen szükséges lenne figyelembe venni innovatív kezdeményezésüket, például a Nemzeti Alaptanterv szempontjainak kidolgozásában, a pedagógusképzésben megoldandó sajátos módszertani felkészültségüket illetõen, valamint azt, hogy számos olyan terület van - mint például a testkultúra, zene, képzõmûvészet -, amit csak ezek a tanárképzõ fõiskolák mûvelnek, egyetemek nem.

Egy szó, mint száz, úgy ítéljük meg, a jelenlegi helyzetben szükség van a munkájukra, éppen ezért a kérdést megismétlem, és kérem miniszter urat, ezeknek az intézményeknek a megnyugtatása érdekében szíveskedjék válaszolni:

Fontolgatja-e a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium a tanárképzõk globális megszüntetését, illetve átprofilírozásukat.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage