Füle István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FÜLE ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony.

Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! A munkakönyv, az ismert okok következtében, néhány éve megszûnt. Ez azonban jelentõs problémákat vet fel. Néhány ezek közül:

A munkanélküli-járadék megállapításakor a munkakönyv hiányában esetenként gondokat okoz a munkaadó neve, címe, adószáma, a munkaviszony kezdete, vége, a munkaviszony megszûnésének módja, feltárása.

Az ügyfelek a munkaadó által kiadott igazolólapokat elveszítik, illetve több esetben a munkaadó nem tölti ki, és a gyakori munkahelyváltoztatás miatt esetenként nyomozómunkát kell végezni.

Az igazolólap a munkanélküli járadék megállapítása szempontjából nem nyújt segítséget, mert nem tartalmazza a járadék megállapítása szempontjából kiesõ idõtartamokat. Ugyanakkor az "Igazolás a munkanélküli járadék megállapításához" címû nyomtatvány sem tartalmaz minden információt.

A feketemunka-végzésnél szintén támpontot nyújthatna - szükség is lenne rá -, ha a munkaadók a munkaviszonyról is nyilvántartást vezethetnének, de ezt elmulasztják, s a munkakönyv hiányában ez utólag nem dokumentálható.

A munkanélküliekhez hasonló a helyzet a nyugdíjak megállapításánál. A szolgálati idõ bizonyítása itt is rendkívül nehéz, különösen a rokkantsági nyugdíjak megállapításakor, ahol sok esetben a leendõ nyugdíjas nem is emlékszik arra, hogy hol dolgozott. A munkakönyv olyan okmány volt, amellyel mindez kiküszöbölhetõ.

Ezért is kérdezem: tervezi-e a minisztérium a munkakönyvet vagy annak korhoz igazított változatát újból bevezetni?

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage