Kósáné Dr.Kovács Magda Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA munkaügyi miniszter: Köszönöm szépen.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársam! Az ön kérdése nagyon sokak kérdése, s én magam is találkoztam már ezzel, mégpedig a miniszteri meghallgatásom során, amikor Veér Miklós képviselõtársamnak bevallottam, hogy én személy szerint munkakönyvpárti vagyok. Mégis, az én személyes véleményemen túl, a kérdés eldöntése nem ilyen egyszerû.

Kérdésében ön is utalt rá, hogy amikor a munka törvénykönyve megszüntette a munkakönyv jogintézményét, akkkor abból indult ki, hogy az egy munkáltatónál eltöltött munkaidõhöz kapcsolódnak csupán pozitív jogkövetkezmények.

(15.10)

Tehát a munkavállaló nem viszi magával egész korábbi elõéletét akkor, amikor a munkaviszonyból származó pozitív jogkövetkezményeket a számára meghatározzák.

Létrehozott a munka törvénykönyve egy másik jogintézményt - amelyrõl ön is beszélt -, a munkaviszonyról szóló igazolást, amelynek az adatai valóban hiányosak.

Lehetne tehát az egyik megoldás az adatok bõvítése, de ott van a másik probléma, amelyre utalt, hogy nemcsak a munkaviszonyról szóló igazolás adatai pontatlanok, hanem mögötte hiányosak a munkaügyi nyilvántartások is: csak öt nap után kell a munkavállalóval írásos munkaszerzõdést kötni, és a munkanélküli ellátásra, valamint a társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultság igazolásánál ezek a hiányok komoly gondot jelentenek.

A szakmának rendkívül eltérõ a véleménye. A munkaügyi szakemberek az ön álláspontját osztják, a társadalombiztosítási szakemberek pedig komplex igazolást szeretnének, amely egyszerre igazolja a munkaviszonyban töltött idõt, a társadalombiztosítási és munkanélküli ellátásra való jogosultságot. Azt gondolom tehát, hogy ez lesz a jövõ útja, a komplex igazolás, és ennek a formáját kell megkeresni.

Végül azt az egyetlen gondolatot hadd fûzzem hozzá, hogy a munka törvénykönyvének hosszadalmas elõkészítése során egyik társadalmi partner - sem a munkaadók, sem a munkavállalók szervezetei - sem vetette föl, hogy vissza kellene állítani a munkakönyvet mint jogintézményt. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage