Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony.

Tisztelt Országgyûlés! Kedves Kávássy Sándor Képviselõtársam! A hermánszegi és az ehhez hasonló problémákat nem nézhetjük sem részvéttel, sem részvétlenül, hanem tenni kell valamit.

Az adatok azonban annál sokkal szomorúbbak, mint amit ön elmondott. Hermánszegen 1991-ben, amikor a legnagyobb tejhozammal számoltak, naponta 300 liter tejet tudtak leadni a gazdák. Azután jött az az ominózus 10 ezer forintos támogatás a tehénkivágásra, amely meghozta az eredményt: immár naponta 90 liter tejet adnak le Hermánszegen, s az a 90 liter tej - begyûjtéssel, szállítással, a nem megfelelõ elõhûtéssel, kezeléssel - nyilvánvalóan nem kaphatja meg azt az árat, mint ahonnan az összegyûjtés, a tej feldolgozása, annak a sterilizálása a magasabb árat is feltételezheti.

A mátészalkai tejüzemtõl kapott adatok alapján ebben a térségben továbbra is csökken a tejtermelési kedv, bár a 20 ezer forintos támogatás, amelyet a kormány kilátásba helyezett és amelyet minden tejelõ tehén után biztosítunk, még mindig kevés ahhoz, hogy egy olyan reorganizációs program indulhasson meg, amelyben ezek a kis tõkével rendelkezõ, valóban elesett emberek hatékonyabb gazdálkodást tudnának kezdeni.

Azért - bár ez itt, ebben a Házban az utóbbi négy évben rettenetes módon csúnyán hangzott - mégis azt kell mondjam: szövetkezni, szövetkezni! Tehát itt összefogásra van szükség, hogy az elõhûtõt, az istállókat, az infrastruktúrát meg tudják teremteni, mert egyénileg erre képtelenek. A térségfejlesztési program keretében ez a körzet, amelynek ön is képviselõje, most külön juttatást kapott.

(Dr. Gerócs Józsefhez:) Kedves Képviselõtársam! Ön csóválja a fejét, mert nem tudja, mirõl van szó. Ha bejönne hozzám... - nem Kávássy képviselõ úr: mögötte, a szemüveges úr -... feltételezem, ha az adatok birtokában ön is megismerné ezt a fejlesztési programot, amelyrõl lesz módom nyilatkozni, ugyanis a jövõ héten Kávássy képviselõ úrral egy túrán veszünk részt ebben a valóban elhagyatott és önmagát felélõ térségben. Igen nagy szükség van...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage