Bogárdi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Decemberben megjelent a 38/1994. évi PM-IKM együttes rendelet a mezõgazdasági és élelmiszer-ipari termékek exporttámogatásáról. A kereskedõk, termelõk között nagy volt a várakozás annak ellenére, hogy a költségvetés vitájában többen elmondták, hogy nincs meg a költségvetési alapja az optimizmusnak. Ma már beszélnek a számok, megjelent az együttes rendelet - és sajnos rendkívül lehangolt az agrárszféra.

1994-ben a mezõgazdasági exportunk 2,3 milliárd dollár volt, 750 termék részesült exporttámogatásban, és 17,3 százalékos volt az átlagos támogatottság. Az 1995. évi tervezet nem számol exportnövekedéssel, 370 termék részesül exporttámogatásban - ez egyébként fele az elõzõ évinek -, és az exporttámogatás mértéke 13 százalékos lesz.

Ezek után kérdezem államtitkár urat, ilyen alapon mennyi lehet Magyarország agrárexportja 1995-ben, illetõleg a támogatásban egyáltalán nem részesülõk hogyan tudnak exportpiachoz jutni. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage