Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Bogárdi Zoltán Képviselõtársam! Valóban, a gondunk és az érzelmeink azonosak, mert ha lehetne, mi is nagyobb termékkörre nagyobb támogatást adtunk volna ki. De ha megnézi a rendelet kiadóit, akkor látja, hogy ez a Pénzügyminisztérium és az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium együttes rendelete. Ennél a rendeletnél a Földmûvelésügyi Minisztérium jogalkotási hatáskörrel nem bír, lévén ezeket a pénzeszközöket saját hatáskörben nem nyújthatja, nem emelheti meg.

Azonban azt hiszem, nem haszontalan, ha néhány szám itt elhangzik. 1994-re 23 milliárd forint volt tervezve exporttámogatásra. Ehhez képest a pótköltségvetésben 35 milliárdra emeltük ezt az összeget, ami most - örömmel jelenthetem - tovább emelkedett, közel 40 milliárddal zárjuk az évet, és az elõzõ évi export összes kiviteli összege 2,4 milliárd dollár. Tehát ilyen fejlõdési volument mutat a támogatottsági szint.

Ami az új szabályozást illeti, áttértünk a forint/dollár elszámolásra és az úgynevezett volument hordozó termékek nagyobb támogatására, amely egyébként nem 13, hanem 16,5 százalékos támogatottsági szintet jelent ezekre a termékekre nézve, ugyanis az kétségtelenül igaz, ahogy ön mondta, a termékkör szûkült. Tehát a korábbi választék nyilvánvalóan kisebb körre korlátozódik. Elsõsorban a feldolgozottsági fok és a minõség volt az, ami szerepet játszott. Be kell látnunk, hogy az eddig is csökkenõ alapanyag és sajnos az ehhez kapcsolódó állatlétszám minõségi változása nem következett be, ezért a nyugati exportpiacainkon még mindig kihasználatlan lehetõségeink vannak, ezzel szemben a keleti piacon ezt a minõségû árut is el tudjuk adni viszonylag kisebb feldolgozottsági fokkal, ami így versenyképessé teszi termékeinket a magasan dotált francia és amerikai termékekkel szemben.

(15.50)

A feldolgozottsági fok egy érdekes mérõszám, amelyet nem biztos, hogy az exporttámogatás arányos növelésével kell finanszíroznunk és elismernünk. Úgy gondolom, ha egy termék nagyobb élõmunkát igényel, egy fejlettebb technológiai sort feltételez, akkor ennek az árában már szerepelnie kell ennek a többletmutatónak. Ehhez az exporttámogatásnak nem kell arányaiban úgy növekednie, mint ahogy azt a kisebb feldolgozottsági fokú termékeknél feltételeznénk.

Ennek az elõkészítõ munkának a során valamennyi érdekképviselet - a termelõk, a feldolgozók - képviselõivel együtt gondolkodtunk azon, hogy lehetne egy mûködõképesebb, hatékonyabb rendszert kialakítani. Az adott helyzetet ismerve és elfogadva sikerült velük ezt a megállapodást részben elfogadtatni, amely nyilván nem lehet hosszú távra, örökre szóló. Ezért most az Agrárrendtartási Hivatal a Pénzügyminisztériummal, az Ipari és Kereskedelmi Minisztériummal együttesen kezdeményezni fogja ennek a rendeletnek az aktualizálását. Megnyugtatásképpen közlöm, hogy az így feltételezett, mintegy 36-37 milliárd forintnyi támogatás, amennyiben az idõjárás és a termékalapok megfelelõ színvonala alapján emelkedni fog 2,5-2,6 milliárd dolláros feltételezett exportszintre, akkor az eddig megszavazott támogatási keret a pótköltségvetésben elismerésre kerül. Ugyanis a kormányzatnak elhatározott szándéka, hogy ezen - amely nettó arányában is közel egymilliárd dollár bevételt hoz - nem szabad spórolni.

Köszönöm szépen, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage