Bogárdi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Tisztelt Államtitkár Úr! Valóban látszik, hogy ezt a rendeletet nem a Földmûvelésügyi Minisztérium csinálta, mert a rendelet nem tudott arról, amirõl most ön beszélt. Ugyanis a forint/kilogramm, forint/literes fix összegû támogatás pontosan a gyengébb feldolgozottságú, a gyengébb minõségû termékek irányába hat. Emlékeztetni szeretném, hogy 15 forint/literes a hordós bor exporttámogatása. Ez azt jelenti, hogy a rossz homoki lõrék 50 százalékos támogatást kaphatnak, a jobb minõségû hegyvidéki vagy esetleg már egy szamorodni minõségû bor pedig 10 százalékos vagy annál kevesebb támogatást kaphat. Ez nem a minõség felé hat.

A rendelet aktualizálását messzemenõen támogatom, és köszönöm, hogy egyben azt is bejelentette itt a plénum elõtt, hogy lesz pótköltségvetés. Most már legalább készülhetünk rá. Azt gondoltam, hogy ezt a pénzügyminiszternek kellene bejelenteni, de biztos ön kapta a meghatalmazást. (Szórványos derültség.)

Ugyanakkor még egyetlenegy gondolat a zöldségfélék feldolgozásával kapcsolatban. Ön nyilván megkapta azt a levelet a zöldség-érdekképviselettõl, amit én is megkaptam. Messzemenõen tiltakoznak az ellen, hogy a félkész termékek, a darabolt, aprított zöldségek, a csumázott paprika, pritaminpaprika nem szerepelnek az exporttámogatott körben. Ebbõl adódóan õk már elõre tudják, hogy nem tudnak piacra kerülni. Mivel a korai zöldségek sem kapnak exporttámogatást - legalábbis érdeküknek megfelelõ mértékût -, könnyen elõfordulhat, hogy a szabadföldi termékek sem kerülhetnek a nyugati piacra azért, mert a tavasztól folyamatosan szállítók lehalásszák elõlük a piacot, közben a piacra nem lehet bemenni.

Ebbõl adódóan én javaslom, hogy ezt az egész támogatási kört a minisztérium gondolja végig, és tegyen javaslatot a PM-nek, az IKM-nek, hogy milyen legyen a következõ rendelet, ami jó a mezõgazdaságnak is. Köszönöm.

Nem fogadom el, egyértelmû. (Szórványos taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage