Szilágyiné Császár Terézia Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA (KDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! A fogyasztási adóról és a fogyasztóiár-kiegészítésrõl szóló törvényt többek között olyan célból is módosította a tisztelt Ház, hogy a költségvetési bevétel nõjön és szûnjön meg az olajmaffiák manipulációja. Ma már azt hiszem, ön elõtt és mindannyiunk elõtt világos, hogy ezeket a célokat nem sikerült megvalósítani és elérni.

A módosítás egy nem várt hatást hozott, mégpedig azt, hogy alapvetõ lakossági szolgáltatást szüntetett meg. Például hallottuk Zsigmond Attila képviselõtársamtól, hogy Budapesten száz kút zárt be. A kistelepüléseken, bár számot nem tudok mondani, ennek nyilván a többszöröse. Megszüntették a hto árusítását, bezártak kis kutakat. Az okok is ismertek, elõttem már elmondták képviselõtársaim. Az eladónak a háztartási tüzelõolajat fogyasztói adóval növelten kell megvásárolnia, az adót pedig csak az értékesítést követõ hónap 15. napjáig igényelheti vissza az adóhatóságtól. Bár rugalmasan és gyorsan történtek intézkedések a gyakorított visszaigénylés lehetõségeire, ismerjük ennek átmeneti nehézségeit, de a lakosság problémái megmaradtak.

A lakosság tõlünk és a szolgáltatástól joggal várja el, hogy utalványa ellenében a legkisebb költségráfordítással jusson hozzá ilyen alapvetõ szolgáltatáshoz. A forgalmazóknak, úgy tûnik, nemcsak a kistelepüléseken, hanem Budapesten is nagyon nagy gondot okoz, és nincs meg az anyagi lehetõsége arra, hogy akár nyolc, tíz vagy tizenöt napra is megelõlegezze ezt az igen magas, közel 40 forintos fogyasztási adót. Az elszámolások gyorsítását nehezíti még a Vám- és Pénzügyõrség megyei parancsnokságainak fizikai teljesítõképessége is.

Megoldás lehetne talán a bizományban történõ szállítás, de e tekintetben szükség lett volna vagy szükséges lenne, hogy a pénzügyi kormányzat gyorsan és hatékonyan állást foglaljon, járjon el az ÁV Rt. mint a MOL tulajdonosa felé, és annak bevonásával egy bizományi szállításról történjen megállapodás.

Kérdezem miniszter urat, a két héttel ezelõtt elmondottakon túl milyen gyors intézkedéseket kíván még tenni a tárca - nem ön, miniszter úr - ebben az ügyben, hogy a fázó emberek ne fázzanak. S mielõtt azt válaszolná nekem, hogy a kérdés nem aktuális, hadd mondjam, hogy a kutya nem eszi meg a telet, lesz még talán a tavaszi fûtési idényben is tél, és persze jönni fog az õszi fûtési szezon. Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage