Kovács László Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Természetesen nem a külügyi vezetés, hanem a kormány álláspontját szeretném értelemszerûen ismertetni, hiszen a külügyi vezetésnek nincs saját álláspontja az autonómia kérdésében. Az autonómiát a kormány eszköznek tekinti arra, hogy a határon túli magyarság megõrizze etnikai, nyelvi, kulturális és vallási identitását. Éppen ezért fogalmaz a kormányprogram úgy, hogy a kormány a kisebbségek autonómiáját az emberi, kisebbségi és gazdasági, szociális jogok érvényesítése alkalmas és kívánatos keretének tekinti az adott állam határain belül, a nemzetközi jogi elvekkel és gyakorlattal összhangban. Támogatja a határon túli magyarok jogai érvényesüléséhez szükséges feltételek megteremtését, az elõremutató európai gyakorlattal összhangban álló autonómia-törekvéseik megvalósítását.

Az autonómiát a kormány egy folyamatnak tekinti, amely kiterjed a nyelvhasználatra, az oktatásra és mûvelõdésre, a gazdasági esélyegyenlõségre, az önkormányzatok jogkörére és az egyházak tevékenységére. Ennek elõmozdítása érdekében a kétoldalú tárgyalásokon és találkozókon törekszünk ezeknek a kérdéseknek a megoldására. Többek között ez az indoka annak, hogy a kormány nagyon komoly és állhatatos erõfeszítéseket tesz az alapszerzõdések megfelelõ módon történõ kidolgozására és megkötésére; ugyanennek a támogatására törekszik a kormány, a magyar külpolitika a nemzetközi szervezetekben és fórumokon: mindenekelõtt az Európa Tanácsban és az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezetben. Természetesen közvetlen segítséggel is törekszik elõmozdítani ezeknek a jogoknak az érvényesítését, a mûvelõdés, az oktatás támogatásával - többek között ösztöndíjak nyújtásával -, a gazdasági esélyek javításával - többek között a határokon átnyúló, regionális gazdasági együttmûködéssel -, vagy az egészségügyi, szociális területen.

A kormány, a Külügyminisztérium ezeket a tartalmi elemeket, tehát az autonómia-koncepciónak egy ilyen átfogó értelmezését tartja fontosnak és ezt támogatja. Köszönöm, kérem válaszom elfogadását. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage