Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Valóban igaz, hogy a rendõrség rendkívül nehéz anyagi körülmények között végzi tevékenységét, ezért én egyetértek mindazokkal, akik alapítványi vagy bármilyen formában támogatják a rendõrség tevékenységét; természetesen akkor, ha ezek a felajánlások, illetve ezek elfogadása megfelelõen szabályozott formában, jogilag és etikailag sem kifogásolható módon történik. A felajánlás nem függhet jogszabályba ütközõ feltételtõl - egyetértve képviselõ úrral -, nem járhat a jogszabályok megszegésével, a törvényesség, az állampolgári jogegyenlõség alkotmányos elvének megsértésével, nem vezethet a rendõri kötelesség megszegéséhez vagy a kötelesség teljesítésének elmulasztásához.

1994-ben a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó szervezetek részére huszonkét megyei, illetve városi önkormányzat, tizenöt alapítvány, kilenc gazdasági társaság és két külföldi rendõri szervezet összesen 64 millió forint értékben adományozott különbözõ eszközöket, illetõleg tett pénzügyi felajánlást. Ezen felajánlások célja döntõen a rendõri munka, a közrend, a közbiztonság javítása.

Ettõl a céltól el kell választani a felajánlásokban közremûködõ személyek esetleges hátsó szándékait, ezek ugyanis nem ismerhetõek fel. Nem a felajánlás célját, nem az alapítványi célt kell tehát megkérdõjelezni, ha ezek a személyek jogsértést követnek el.

Ami a konkrét kérdéseket illeti:

A Police Alapítványt tizenkét cég hozta létre, az alapítvány célja a közbiztonság javítása. Az alapító cégek jelölték ki az alapítványban õket képviselõ személyeket is. Ebben, illetõleg az alapítvány kuratóriuma elnökének megválasztásában sem a Belügyminisztérium, sem a rendõrség nem mûködött közre, a kijelölést, a választást nem befolyásolta.

Reményeim és a rendõrséggel szembeni elvárásaink szerint a rendõrség eljárására sem lehet befolyással az a tény, hogy a szabálysértést a kuratórium elnöke elkövette. Egyetértek ugyanakkor azzal, hogy a szükséges rendõri eljárást a törvényesség teljes körû betartásával, az állampolgári jogegyenlõség elvének megsértése nélkül kell lefolytatni ezekkel a személyekkel szemben is.

Érzékelve ugyanakkor képviselõ úr aggodalmát, szükségesnek tartom az ügy teljes körû, pártatlan, elfogulatlan kivizsgálását. Erre a jogi szabályozás szerint nekem nincs hatásköröm. Ezért a rendõri szabálysértési eljárás törvényességének felülvizsgálatára felkértem a legfõbb ügyész urat, és kértem, hogy vizsgálatai eredményérõl a képviselõ urat közvetlenül tájékoztassa.

Tájékoztatom így képviselõ urat, hogy Móczár Péter átvette a bírságról szóló értesítést, a bírságot egyébként befizette; ettõl függetlenül tartom azonban szükségesnek az ügy összes körülményének a kivizsgálását, s biztosíthatom képviselõ urat is, és másokat is, hogy a rendõrség bármilyen csatornán keresztül történõ támogatása senkit nem mentesíthet a törvényi kötelezettségek betartása alól.

Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage