Trombitás Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A kormányzati tehetetlenség és a koalíción belül zajló viták eredménye az, hogy most a kormánytöbbségnek az ellenzék jóindulatát kell kérnie ahhoz, hogy a nyugdíjemelést kifizethesse - akkor, amikor rendelkezik a teljes kormányzati hatalommal, felhatalmazással és apparátussal. Természetesen az ellenzékben megvan a jóindulat, és megszavazza a Házszabálytól való eltérést, hogy a nyugdíjemelés minél hamarabb kifizethetõ legyen.

Miért került erre sor? Késõn került benyújtásra a nyugdíjemelési javaslat. A Népjóléti Minisztérium politikai államtitkára, Kökény Mihály végszavában ugyan megpróbálta a felelõsséget a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzatra kenni, hogy õk késlekedtek a javaslat benyújtásával, de azt hiszem, nem helyes a másra mutogatás a kormányzat részérõl.

A kormányt támogató pártok körömszakadtáig ragaszkodtak a társadalombiztosítási önkormányzatok létrehozásához annak ellenére, hogy számtalanszor felhívtuk a figyelmüket a kérdéskör megannyi problémájára, többek között a jelen problémára is, még két évvel ezelõtt. Ha pedig létrehozták és mûködtetik ezeket a drága, százmilliókat felemésztõ intézményeket ahelyett, hogy ezt a pénzt a kisnyugdíjasok megélhetésének javítására fordítanák... (Felzúdulás.)..., akkor legalább mûködtessék rendesen õket. Ha már segíteni nem tudnak, legalább ne akadályozzák a parlament gyors nyugdíjemelését.

Második: a benyújtott javaslat szemérmetlenül alacsony emelést javasol. Ezen az ellenzéki és kormánypárti képviselõtársaink is igyekeztek valamelyest emelni, valamit javítani. Azonban a kormánypárti képviselõtársaink javaslatában több volt a propagandaelem, mint a valós emelési szándék. Valójában csak egy százalékot voltak hajlandók emelni javaslatukban.

Ez a megoldás olyan mérhetetlenül alacsony volt az akkori ígérethalmazhoz képest, amit az elmúlt években itt a parlamentben elmondtak, hogy úgy döntöttek, nem lenne jó, ha errõl a kérdésrõl konstruktív vita zajlana le a parlamentben. Ezért a részletes vitában nem nyílt rá lehetõségünk, hogy megismerjük a szociális bizottság álláspontját, érveit a mellett, hogy miért ilyen kevés az emelés az eddigi hangzatos ígéretek helyett. Így az ellenzék nem kapott lehetõséget arra, hogy részletesen megismerje, megvitassa, a közvélemény elé tárja kritikáját és valóságos, konstruktív javaslataival próbáljon segíteni a nehéz helyzetben levõ nyugdíjasok sorsán. (Zaj.) Ez nyilván ez nem volt véletlen. A szocialista párt és a szabaddemokraták nem kívántak a közvélemény elõtt szembesülni korábbi ígéreteik újabb és újabb megszegésével. (Zaj. A képviselõk tapssal szakítják félbe a felszólalót.) Köszönöm a tapsot, képviselõtársaim.

Ha a konstruktív vita el is maradt, amit õszintén sajnálunk, de az ellenzéki pártok e nehéz helyzetben is megtették a magasabb nyugdíjemelési javaslatukat. (Derültség.)

(17.10)

Ez nem valami kifizethetetlen, demagóg javaslat... (Közbeszólások a kormánypártok soraiban: Ááá! - Zaj.).., amit önök tettek az elmúlt években, amit nem tartottak be... (Pécsi Ildikó: Nem is voltunk itt!).., hanem olyan, amit ki lehet gazdálkodni, meg lehet adni, ezért azt fenntartjuk.

Ezért indítványunkról - amit Deutsch Tamás és Selmeczi Gabriella nyújtott be, a Magyar Demokrata Fórum és a Kereszténydemokrata Néppárt frakciója által támogatva - név szerinti szavazást kérünk. Sajnáljuk, hogy a déli szünetben a Magyar Szocialista Párt frakciója bejelentette, hogy a név szerinti szavazásban tartózkodni kíván. Én magam jobban szeretem, ha egy kérdésben "igen" vagy "nem" a válasz... (Zaj a kormánypártok soraiban.).., ha el tudják önök dönteni, hogy mit akarnak. Ha le akarják szavazni a javaslatunkat, akkor tegyék azt, ne a tartózkodás mögé bújjanak. Köszönjük szépen. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage