Csehák Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSEHÁK JUDIT (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! A szocialista frakció álláspontját szeretném szavazás elõtt ismertetni, és azt indokolni, hogy miért fogjuk a módosító indítványokat az általam majd elõvezetett szellemben megszavazni.

Azonban mielõtt erre rátérnék, hadd térjek egy pillanatra ki Trombitás képviselõtársam néhány megjegyzésére. Nem minõsíteném fiataldemokrata képviselõtársam roppant demokratikus álláspontját az önkormányzatok mûködésérõl, mert hiszen ez a vélemény önmagáért beszél. Azt gondolom, olvassa el azt a törvényt, amelyik az önkormányzatok mûködésérõl szól, és akkor bizonyára maga is megtapasztalja, milyen lehetõsége van a kormánynak beleszólni a társadalombiztosítási önkormányzatok mûködésébe és munkájába.

Szeretném arra is felhívni a figyelmet, hogy január 9-én döntötte el a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat, hogy milyen változatot kíván a parlament elé terjeszteni. Ezért azt gondolom, amikor az államtitkár úr errõl beszélt, nem félrevezette a parlamentet, nem mentegetõzött: egyszerûen csak közölte a döntés dátumát.

Annak is nagyon örülök, hogy az ellenzék nem ismerte, most itt hallom, hogy az ellenzék nem ismerhette a szocialista képviselõcsoport és a szabaddemokraták álláspontját. Ezt azért kétlem, mert két héttel ezelõtt a szociális bizottság ülésének megkezdésekor magam ismertettem, hogy milyen indítványokat fogunk megfogalmazni. Ez a momentum annál is inkább fontos, mert addig ezek az indítványok senki által nem voltak benyújtva. Nagyon örülök, hogy mind a fideszes, mind az egyéb ellenzéki képviselõk figyeltek arra, amit mondtunk, nyilván el is olvasták a jegyzõkönyvet, és ennek kapcsán már másnap megfogalmazták a miénkkel teljesen egybeesõ tartalmú indítványaikat. (Derültség a kormánypártok soraiban.) Ezért tehát nem hiszem el igazán, hogy nem ismerték, hogyan is gondolkodnak a szocialisták a nyugdíjemelésrõl, mert ha nem ismerték, akkor nem figyeltek a szociális bizottság ülésén, amit én nem tételeznék fel képviselõtársaimról.

Ami pedig az ígéreteket illeti... Tisztelt Képviselõtársaim! A Fidesz módosító indítványa egy százalékkal nem jelent magasabb nyugdíjemelést, mint amit mi fogunk majd támogatni. Miért nem? Azért, mert amennyivel többet emelünk most, annyival fog kevesebb járni szeptemberben. Ezért tehát nem azt jelenti a Fidesz név szerinti szavazásra bocsátott módosító indítványa, hogy ennyivel többet fognak éves átlagban kapni a nyugdíjasok. (Dr. Szájer József: Elõbb kapják meg!) Igaz, én is úgy vélem, hogy aki gyorsan ad, az kétszer ad, aki idõben ad, idõben segít, az gyorsabban segít.

Nem szeretném tagadni azt sem, hogy amikor az egyeztetéseket ugyancsak ellenzéki képviselõtársaimmal egyetértésben megkezdtük, akkor megpróbáltunk egy 12 százalékos nyugdíjemelési javaslatot mi magunk is leegyeztetni. Azonban mi valóban tiszteletben tartjuk a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat véleményét. Arra törekedtünk, hogy ne okozzon likviditási gondot a megemelt 12 százalékos nyugdíjemelés kifizetése a Nyugdíjbiztosítási Alapnak. Márpedig fontos, hogy ezt a százalékonként négymilliárdos többletet legyen mibõl kifizetni. De nem kevésbé fontos az sem, hogy szeptemberben a nyugdíjasok ne 40 és 50 forintot kaphassanak nyugdíjemelésként, hanem a törvény által elõírt mértékû, de megfelelõ arányú és nagyságú nyugdíjemelést kapjanak.

Természetesen fel lehetett volna osztani a rendelkezésre álló összeget, az egészet most, mint ahogy azt a múltkori parlament és a megelõzõ kormány megtette. Tavaly márciusban ugyanis az történt, hogy önök kifizették a teljes összeget, ami a nyugdíjbiztosítás kasszájában erre rendelkezésre állt. Mi nem akarjuk ezt tenni. Mi ezt az összeget arányosan szeretnénk felosztani. Lehet, hogy emiatt szégyenkeznünk kell, de nem kívánunk e tekintetben túlterjeszkedni sem a kormány, sem a parlament hatáskörén. A nyugdíjbiztosítási önkormányzatokat szeretnénk úgy mûködni hagyni, ahogy arról a törvény rendelkezik.

Ezért tehát elfogadjuk, hogy ezt a 11 százalékos javaslatot támogatták a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat részérõl is. Ezért fogunk tehát tartózkodni, mert lehet, hogy nem lehet elhinni rólunk, hogy mi is jobban szeretnénk egy magasabb emelést, ezért nem tiltakozunk az ellen, hogy egy ilyen indítvány megszületett, nem tételezzük fel a javaslatot megfogalmazó képviselõ jó szándékát és felelõsségérzetét, mi azonban felelõsek vagyunk a költségvetés finanszírozásáért, a Nyugdíjalap egyensúlyáért is. Ezért most 11 százalékot fogunk becsületesen, jó szándékkal, felelõsségünk teljes tudatában támogatni, és tartózkodunk a Fidesz indítványának szavazásánál éppen azért, mert elhisszük, hogy jó szándékú ez az indítvány, és nincs miért elvetnünk. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage