Kovács Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS PÁL népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Hallatlanul röviden szeretnék szólni, hiszen a részletes vita után Kökény államtitkár úr már tartott egy kis összefoglalót.

Tulajdonképpen két témáról akarok beszélni. Az egyik az, hogy a kormány azt a módosítóindítvány-csomagot támogatja, amely 11 százalékos emelést - 900 forintos minimumot és 3850 forintos maximumot - ír elõ, illetõleg amely az állandó özvegyi és szülõi nyugdíjat is emelné minimum 700 forinttal. Ez a módosítóindítvány-csomag természetesen emeli az együttfolyósítási határt és más nyugdíjformákat is.

A kormány nem tud támogatni olyan indítványt, amely nagyobb mértékû emelést tenne most lehetõvé, bár ezt az emelést ebben a Házban mindenki szükségesnek tartja. Itt egyszerûen arról van szó - amit már sok felszólalásban elmondtak - , hogy egy nagyobb mértékû emelés ma a társadalombiztosítás számára likviditási gondokat okozna, ha érvényesítenénk azt a ma még meglévõ törvényi kitételt, hogy a nyugdíjemelést akkor is meg kell csinálni, ha a tb kasszájában nincs pénz - akkor ez az államháztartás másik zsebében: az állami költségvetésben okozna ugyanilyen mértékû gondot.

A másik dolog, amirõl beszélni kívánok, az, hogy a felszólalások egyike- másika kicsit megalapozatlanul szólt arról is, hogy ez a nyugdíjemelésre vonatkozó országgyûlési határozat a nyugdíjrendszert nem változtatja meg. Nagyon remélem, hogy képviselõtársaim nem is gondolták, hogy egy ilyen országgyûlési határozattal rendszerjellegû változást lehet elérni a nyugdíjrendszerben. Azt azonban a vita is bebizonyította - most már sokadszor -, hogy ennek a törvénynek a nyugdíjemelésre vonatkozó kitételét lehetõleg még az idén módosítani kell, mégpedig azért, hogy a nyugdíjakat egy valós mértékhez lehessen indexálni, és ebbõl ne következzék be minden esztendõben néhány hétre szóló politikai jellegû, hanem ezt bízza a parlament - az indexálás után - a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzatra.

Itt azt is el kívánom mondani - amit már a bevezetõben is elmondtam, néhányan mégis kifogásolták -, hogy tudniillik elindult a nyugdíjrendszer átalakításának szakmai munkája. Ez a munka nem néhány napot, néhány hetet vagy hónapot igényel: ez egy nagyon hosszú, elõreszámításokkal, prognóziskészítéssel járó, nagyon kemény szakmai munka - amely azonban elindult.

Ebbõl következik: nagyon remélem, hogy hamarosan a parlament elé lehet majd hozni - ez a "hamarosan" biztos, hogy nem '95 - egy új nyugdíjbiztosítási és egy új egészségbiztosítási törvényt.

Végül engedjék meg, hogy mindenkinek megköszönjem azt, hogy megszavazták a Házszabálytól való eltérést. Ezzel lehetõséget adtak arra, hogy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság márciusban visszamenõlegesen tudja folyósítani a nyugdíjakat, most már emelt mértékben. Kérem önöket, hogy támogassák azt a módosítóindítvány-csomagot, amit az imént ismertettem - amelyet a kormány is támogat. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage