Ivanics István Tartalom Elõzõ Következõ

IVANICS ISTVÁN (KDNP): Köszönöm a szót. Alelnök Úr! Tisztelt Ház! A helyi adókról szóló törvénymódosítás tartalma, benyújtásának ideje nem az önkormányzatok iránt tanúsított kormányzati figyelmet igazolja. Tartalmában az önkormányzatoktól történõ elvonást jelent, határidejével évközi módosításra kényszerít. Ellentétes magával a kormányprogrammal, hiszen a központi elosztás bástyáit erõsíti a helyi adózás mozgásterének szûkítésével.

Milyen államháztartási reformra lehet számítani, ha a helyi demokráciát nem merjük elindítani a gazdasági önállósodás útján? Hogyan akarjuk felszabadítani az önrendelkezésben rejlõ tartalékokat? Nehéz lesz így országot építeni.

Nem készült hatásvizsgálat a kiesõ bevételek nagyságrendjérõl, eloszlásáról - úgy látszik ez nem fontos, mivel nem az államkasszát érinti. A települési önkormányzatok fejlõdése érdekében még a kormányprogram alapján is egy pozitív irányú törvénymódosítást vártunk, nem elvonást, szûk érdekcsoportoknak engedve. A módosító javaslatok sem tudták az elõterjesztést elfogadhatóvá tenni, ezért a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakciója nemmel szavazott. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage