Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Nem most kértem szót, hanem már eggyel elõbb, az elõzõ határozati javaslattal kapcsolatban szeretnék egy ügyrendi jellegû javaslatot tenni. Ennek a tapasztalatai - hogy mondjam - arra indítanak, hogy itt a Ház plénuma elõtt tegyem meg a javaslatomat.

A Ház a módosító indítványokról szavaz és nem a jelentéspontokról, tehát nem számokról szavaz. Én azt készséggel elhiszem képviselõtársaimnak, hogy minden képviselõ tökéletesen tudja, hogy mirõl szavaz, nincs okom és jogom ezt kétségbe vonni. De az ülésrõl jegyzõkönyv készül, a jegyzõkönyvbõl meg kellene ismernie annak, aki a jegyzõkönyvet elolvassa, hogy végül is mirõl szavazott a Ház. Tudniillik a jegyzõkönyvet olvasó elõtt nincsen ott a jelentés, különösen nincs ott, mondjuk, egy öt évvel ezelõtti jelentés, elõkeresni pedig borzasztó nehéz.

Az eddigi gyakorlat az volt, hogy ha egy mód volt rá, azért ismertették - belátom, nem mindig sikerült valósághûen - azt, hogy mirõl szól az indítvány.

(19.10)

Ettõl az elõzõ parlamentben is akkor szoktunk eltérni, ha mondjuk volt egy tízórás szavazás, és még hosszabb lett volna, de akkor sem nagyon... - látom Kóródi képviselõ asszony rázza a fejét. Szóval, nagyon ritkán fordult elõ, hogy nem történt ismertetés.

Azt már csak nagyon halkan jegyzem meg, mert lehet hogy ez is fontos, de az én szempontomból nem biztos, hogy ez a lényeges: ha ezt a parlamenti adást nem is nézik emberek, de hallgatják. És ha azt hallják, hogy a 26. meg 28. pont, nem hiszem, hogy az érdeklõdõk tudják, most mi történik a parlamentben. Azt hiszem, hajlamosak lesznek azt hinni - hogy mondjam? -, értetlenségekrõl szavaznak az emberek. De az alapvetõ szempont a jegyzõkönyv, és ezért kérem, úgy készüljenek a forgatókönyvek, hogy az utókor tudja, mit csinált ez a parlament.

Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage