Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Visszatérünk a személyi javaslatok témaköréhez. (Számos képviselõ távozni készül.)

Kérem, ne menjenek még el, mert még vannak elõttünk határozathozatalok, sõt elméletileg, a Házszabály értelmében, még a különbözõ törvényjavaslatok vitáira is sort kell hogy kerítsünk. Kérem az együttmûködésüket, hogy megfelelõen be tudjuk fejezni a mai napi munkánkat is!

Az iménti személyi javaslat kapcsán - amire hadd emlékeztessem önöket - Izsó Mihályt választotta az Országgyûlés az említett társadalmi szervezetek költségvetési támogatását elõkészítõ bizottságba. Erre tekintettel a társadalmi szervezetek, a nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek, valamint az egyházak költségvetési támogatására szolgáló pénzeszközök elosztásának bizottsági elõkészítésérõl szóló országgyûlési határozat értelemszerûen módosul.

A Magyar Szocialista Párt frakcióvezetõjének ajánlása alapján a házbizottság személyi javaslatot terjesztett elõ H/596. számon. A házbizottság az önkormányzati bizottság alelnökévé, a Szabó György alelnöki tisztségérõl történt lemondása miatt megüresedett helyre, Pozsgai Balázst jelöli ki.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a személyi javaslattal. Kérem, szavazzanak. (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés Pozsgai Balázs képviselõtársunkat 211 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül (Taps.) a bizottság alelnökévé megválasztotta.

Megválasztásuk alkalmából mind Izsó Mihály, mind Pozsgai Balázs képviselõtársunkat szeretettel köszöntöm a Ház nevében, és jó munkát kívánok nekik. (Taps.)

Tisztelt Képviselõtársaim! A mai napra még néhány elõterjesztés tárgyalása szerepel napirendi pontként. Emlékeztetem önöket, hogy a Házszabály 49. §-a értelmében az elnök köteles megnyitni a vitát a napirenden szereplõ minden napirendi pontról, kivéve, ha azt a Házszabály kizárja vagy feltételhez köti. Ezt most azért ismertettem, mert azt is látjuk, hogy a mai napra szánt idõkeretünkön is túl vagyunk: este 7 óráig terveztük az ülést. A következõképpen tudunk eljárni:

A Házszabály megtartása érdekében minden egyes, még hátralévõ napirendi pontot meg kell nyitnom. Megadom a lehetõséget képviselõtársaimnak a felszólalásra, és ha napirendi pontonként van egy képviselõ, aki fel kíván szólalni - ez természetesen nem kötelezõ -, akkor ezzel a lehetõséggel élhet. Ilyen irányú kívánság esetén tehát a még hátralevõ napirendi pontonként egy- egy képvsiselõt meghallgatunk, de az egyes napirendi pontokat csak ennek lehetõvé tételelé után tudom lezárni.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a Duna egyoldalú elterelése miatt szükséges teendõkrõl szóló 25/1994. (IV. 13.) országgyûlési határozat módosítása tárgyában benyújtott országgyûlési határozati javaslat részletes vitája. Az elõterjesztést H/465. számon, a bizottságok együttes ajánlását pedig H/465/13. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Megkérdezem a kijelölt bizottságok elnökeit, vagyis a környezetvédelmi, a külügyi, illetve a költségvetési bizottság elnökét, kívánják-e szóban kiegészíteni a bizottsági ajánlást. (Nincs jelentkezõ.) Senki nem kívánja szóban kigészíteni.

Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy az új szerkezetû részletes vitában kizárólag a módosító javaslathoz vagy a módosító javaslattal érintett részhez lehet szólni. Bejelentem, hogy az ajánlás 1. és 2. pontjában levõ javaslatot elõterjesztõje visszavonta.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály értelmében az országgyûlés döntése szükséges ahhoz, hogy az egyes részletrendelkezések tárgyalását összekapcsoljuk. A határozati javaslat 3. és 9. pontjai egyaránt a határozati javaslat 1. pontjának módosítását javasolják, ezért ezekrõl mindenképpen egyszerre nyílik meg a részletes vita.

A 6. ponthoz tartalmában kapcsolódik a 10. pontban lévõ indítvány, a 7. ponthoz pedig a 11. és a 12. pontban lévõ javaslat, ezért indítványozom ezek együttes tárgyalását. Az indítványról kézfelemeléssel határoz az Országgyûlés. Kérem, szavazzanak. (Szavazás.)

Megállapítom, hogy az Országgyûlés az indítványnak látható többséggel helyt adott. Az indítvány elfogadásával valamennyi módosító javaslat együttes tárgyalásáról határozott az Országgyûlés.

Kérdezem az írásban elõre jelentkezett képviselõket, kíván-e ma valaki felszólalni. (Senki sem jelentkezik.) Senki nem jelzett felszólalási szándékot, ezért a részletes vita folytatását elnapolom, arra várhatóan a jövõ héten kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az életüktõl és szabadságuktól politikai okból megfosztottak kárpótlásáról szóló 1992. évi XXXII. törvény módosítása tárgyában benyújtott törvényjavaslat általános vitája.

(19.20)

Sepsey Tamás képviselõ úr, Magyar Demokrata Fórum, elõterjesztését T/88. számon, a bizottságok ajánlásait pedig T/88/1-2. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Megadom a szót dr. Sepsey Tamás képviselõ úrnak, a napirendi pont elõadójának.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage