Kelemen András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Tisztelt Ház! Mivel perceim meg vannak számlálva, ezért csupán utalok arra a tegnapi Magyar Nemzet-beli cikkünkre, amelyben leszögeztük az alapszerzõdések kapcsán a felfogásunkat. Ezt azért említem meg, mert a miniszterelnök úr ma elhangzott álláspontjával kapcsolatosan szeretném hangsúlyozni, hogy kisebbségi kérdésben véleményünk szerint a kétoldalú szerzõdésnek meg kell haladnia a multilaterális konvenciókat, különben nem sok értelme van.

Ezúttal azonban elsõsorban keleti politikánkról és távolabbi térségekrõl szeretnék néhány szót szólni.

Az orosz-magyar kapcsolatokat az Antall-kormány helyezte az egyenrangúság talajára a magyar-orosz alapszerzõdéssel. Jelcin elnök 1992. évi novemberi beszéde Országgyûlésünkben a magyar nép megkövetésével megtette a kiengesztelõdésnek azt a lépését, amire az 1956-os magyar forradalom hazai eltiprói nem éreztek késztetést. Ezzel nyilvánvalóvá tette, hogy nem a két nép között folyt küzdelem, hanem egy embertelen elnyomás ellen. Megnyugvással tölthet el bennünket, hogy az orosz parlament mindkét háza ratifikálta alapszerzõdésünket, mégpedig az '56-ra vonatkozó kitétellel együtt. Ennek a politikának a folytatását minden magyar kormány vállalhatja.

Most, a csecsen-válság következtében Oroszországban belsõ hatalmi átrendezõdés zajlik. Ennek kapcsán folytatólag ki kell állnunk a demokratizáció orosz erõi mellett, ám egyúttal a kormánynak rá kell mutatnia az események riasztó precedens jellegére is.

A külföldi megfigyelõk szerint a kelet-közép-európai térségbõl Magyarország alakította ki legátfogóbb kapcsolatrendszert a szovjet utódállamokkal, valamint az orosz föderáció szubjektumaival. Mégis késik a miniszterelnök és a külügyminiszter kijevi látogatása. Félõ, hogy az éveken át épített párbeszéd itt megszakad.

A magyar-belorusz alapszerzõdés végleges szövege a kormányváltás idejére készült el. Az elvi megegyezést a magyar-moldovai alapszerzõdés megkötéséhez is megteremtettük. 1994. decemberében Nazarvajev kazah elnök három igen fontos szerzõdést írhatott alá Budapesten. Ezeket a szerzõdéseket még az elõzõ kormány készítette elõ.

Az Európán kívüli világgal való kapcsolatokban sem látszanak távlati elképzelések. Ezt jelzi a kormány múlt heti döntése hét magyar nagykövetség bezárásáról. A magyar misszióhálózat átalakítása alaposabb mérlegelést, valamint parlamenti egyeztetést igényelt volna.

A kormányt nem érdekelte a koalíción kívüli vélemény. Ha erre sor kerül, talán elkerülhetõ lett volna, hogy olyan helyeken is megszüntessenek missziókat, ahol ez nem látszik indokoltnak. Azok, akik az Arab Emírségek-beli nagykövetség megszüntetését javasolták, semmit sem tudnak az arab világról. Kérem, Abu-Dhabi nem Monaco. Abu-Dhabi a Távol-kelettõl Dél-Afrikáig terjedõ térség kereskedelmi központja. Szerencsétlen döntés volt a caracasi, montevideoi és limai - magyar tulajdonú - külképviseletek egyszerre történõ bezárása is. Olyan látszatot kelt, hogy a magyar kormány ki akar vonulni Dél- Amerikából, abból a térségbõl, ahol az elmúlt években a Távol-Kelet után a legnagyobb a GDP növekedés; ahol a keletkezett ûrt nemcsak a nagyobb hatalmak, de szomszédaink is örömmel kitöltik - lásd a bolgár nyitást Bogotában és Caracasban, a románt Ecuadorban és San Joséban, a lengyelt La Pazban.

Ezzel szemben a havannai nagykövetség bezárása fel sem merült. Így állítható még például párba Észak-Korea, ahol maradunk, és a Fülöp-szigetek, ahol zárunk. Másrészt Japánban még mindig nem sikerült az expó lemondása miatti tokiói gondokat eloszlatni, és nem látszanak egy korszerû és új Kína- külpolitika körvonalai sem.

Az elmúlt években eredményesen fejlõdõ magyar-török kapcsolatokban megtorpanás következett be. És ennek kapcsán nem rajzolódik ki egy korszerû Balkán-politika sem. Az új külügyi vezetés globális helyzetmegítélése egészében kérdéses.

A Külügyminisztérium jelenlegi - részegemberesen összerendezetlen - mozgása nemcsak az egyetemes magyarság érdekeinek nem felel meg, hanem a nemzetközi kapcsolatok tudományában zajló változásokat sem látszik követni. Alkalmatlan arra, hogy a mának megfelelõ nemzetstratégia épülhessen rá. Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage