Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A magyar parlamentben, azt hiszem, még nem került elõ Macedónia neve, és általában úgy vagyunk ezekkel a Jugoszláviából kiszakadt kis országokkal, hogy amennyiben nem történnek ott nagyobb injúriák és nincsenek nagyobb vészhelyzetek, akkor errõl a kérdésrõl nem beszélünk.

Meg kell mondani, hogy a világsajtó február 17-e óta tele van azzal, hogy Tetovóban, a tetovói medence központjában - ahol egy nagyon jelentõs mûszaki és természettudományi múzeum mûködik -, az ottani egyetem parkjában az albán diákokra a kivonuló rendõri erõk két sortüzet adtak le. Elõször a levegõbe lõttek, másodszor pedig egy hallgató azonnal meghalt, tizenöt hallgató nagyon súlyosan megsebesült, és több száz egyetemi hallgatót letartóztattak. Errõl az esetrõl a magyar sajtó egyáltalán nem számolt be, nem olvashattunk róla.

Ezért tekintettel arra, hogy az Interparlamentáris Unió magyar-albán tagozatának én vagyok az elnöke... (Taps az MSZP padsoraiból.).., megkerestem az albán nagykövetséget, ahol egy részletes tájékoztatást kaptam errõl az esetrõl. Ennek a pandanját láttuk Marosvásárhelyen, ahol fütykösökkel különbözõ bányászok verték szét a magyar felvonulókat, akik hasonlóan a nyelv és az iskolaügy kérdésében tüntettek.

Úgy gondolom, nekünk oda kell figyelnünk egy másik kis népnek a harcára, a nyelv kérdésére, a nyelv megõrzésére, és úgy gondolom, hogy a Magyar Országgyûlésnek is tudnia kell arról, hogy itt olyan atrocitások történtek, olyan durva esetek, amelyek a nemzetiségi jogok súlyos megsértését jelentik.

Arra szeretném kérni a mi külügyi apparátusunkat - bár tudom, hogy õk odafigyeltek és odafigyelnek az ügyekre -, hogy a nemzetközi konvenciók és kötelezettségvállalások alapján támogassák ezen albán diákok és albán lakosok törekvéseit ott, Macedóniában egy szabadabb kisebbségi rendszer megvalósításáért.

(15.20)

Úgy gondolom, hogy ezzel nemcsak rajtuk segítünk, hanem magunkon is, mert ha eltûrjük az injúriát, a jogtalanságot egy hozzánk hasonló vagy még nálunk is kisebb nép sorsában, akkor ez vissza fog ránk is hatni, és mi is hasonlóan számíthatunk kisebbségeink súlyos megsértésére. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage