Fritz Péter Tartalom Elõzõ Következõ

FRITZ PÉTER, a gazdasági bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A gazdasági bizottság február 15-én megtárgyalta a törvényjavaslatot, és azt egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta. Megkönnyítette a bizottság dolgát, hogy a Magyar Szabványügyi Hivatal képviseletében Pónyai György elnök úr véleményt nyilvánított a vitában, és részletesen elemezte a törvényjavaslat létrejöttének érveit és szakmai indokait.

Bizottságunk tagjai ismerik a létrejött európai belsõ piac mozgásait. Az Európai Közösség feltételrendszere túlterjed a tagállamok határain, azok számára is kötelezõ érvényû, akik fel akarnak lépni ezen a piacon, és nélkülözhetetlen azok számára is, akik ennek a piacnak a résztvevõivel bármelyik piacon találkoznak.

(17.50)

Az Európai Közösségben a szabályozás egy állandó folyamat. A már korábban kiadott irányelveket felülvizsgálják, kiegészítik, módosítják. A piac új követelményeket támaszt a mûszaki szabványosítással, annak tartalmával és szervezeteivel szemben. Három területen is folyik a szabványosítási tevékenység. Elõször a nemzeti szabványosítás, másodsorban az európai szabványosítás és harmadjára a nemzetközi szabványosítás.

Nekünk nemzeti szabványosításunkat mindenképpen a világszerte érvényes rendszerekkel integrált európai mûszaki szabályozások figyelembevételével kell törvényileg szabályoznunk, megszerveznünk és mûködtetnünk. Ez egy nagyszabású és nagy jelentõségû harmonizációs feladat. Ezzel is a fejlett ipari országok rendjébe kell igazítanunk a magyar gazdaság teljesítõképességét.

A szabvány ez idáig a folyamatban résztvevõk összességének egy önkéntesen alkotott eszköze volt. A továbbiakban a szabványosításból a kormánynak ki kell maradnia, ki kell vonulnia, átadva a helyét a piac szereplõinek.

S végül a törvénytervezetrõl:

A törvénytervezet egyértelmûen deklarálja, hogy milyen módon kíván szabványosítani és akkreditálni. A bizottsági ülésen vita alakult ki a termékek, szolgáltatások és minõségbiztosítás, -tanúsítás rendszerének köztestületi feladataival kapcsolatosan. A törvényjavaslat vitájában feltétlenül tisztázni kell, hogy a vizsgáló és tanúsító szervezetek versenyhelyzetének lehetõségét hogyan érinti ez a tervezet.

Összefoglalva: a bizottság megállapította, hogy ez a törvényjavaslat minden tekintetben alkalmas az általános vitára, s mielõbbi elfogadása segítené a magyar gazdaságot. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage