Bogár László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BOGÁR LÁSZLÓ, a gazdasági bizottság elõadója: Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az Országgyûlés gazdasági bizottsága megvitatta a laboratóriumok, a tanúsító és ellenõrzõ szervezetek akkreditálásáról szóló említett törvényjavaslatot. A magyar európauniós társulási megállapodás azon elõírásának végrehajtását szolgálja ez a törvényjavaslat, miszerint az akkreditálások és a megfelelõség-tanúsítások területén elõ kell mozdítani az európai eljárások használatát és megállapodások létrehozásával tanúsítványok kölcsönös elfogadtatását, elfogadását.

Az akkreditálás ugyanis - ahogy az államtitkár úr expozéjában is elhangzott - annak hivatalos elismerését jelenti, hogy valamely intézmény felkészült bizonyos tevékenységek, bizonyos vizsgálatok meghatározott feltételek szerinti elvégzésére. A nemzeti akkreditálás a vonatkozó nemzetközi és az európai szabványokon alapul, egységes követelményeket támaszt, alkalmas arra, hogy a hazai vizsgáló és tanúsító szervezetek felkészültségét igazolja ezen a téren. Az akkreditálás olyan követelményrendszert jelent, hogy - teljesítése esetén - az akkreditált szervezet tanúsítványát, vizsgálati eredményeit külföldön is elfogadják. Ilyen esetekben nincs tehát szükség a vizsgálatok megismétlésére, és ezekkel nem csekély mértékben természetesen költségeket is megtakaríthatunk.

Mindezek alapján az Országgyûlés gazdasági bizottsága - rövid vitát követõen - a törvényjavaslatot egyhangúlag alkalmasnak találta az általános vitára.

Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage