Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! A Magyar Nemzeti Bank, jegybankunk, a pénzintézetek közül központi helyet és szerepet foglal el. Ez a bank 1924-ben, az V. törvény alapján - az 1924. évi V. törvény alapján - jött létre, egyrészt az Osztrák- Magyar Bankból, másrészt pedig az úgynevezett Állami Jegyhivatalból. Ez a bank a továbbiakban nagyon fontos, döntõ szerepet játszott Magyarország gazdasági életében. Örömünkre szolgál, hogy átmeneti szünet után Göncz Árpád köztársasági elnök úr kinevezte a Nemzeti Bank elnökét, akinek a munkájához nagyon sok sikert szeretnénk kívánni, hisz holnap kezdi meg hivatali mûködését és hivatali tevékenységét.

A Magyar Nemzeti Bank részvénytársasági formában mûködik, és a részvénytársaságokban nemcsak az elnöknek és az elnökhelyetteseknek, hanem a felügyelõbizottságnak is fontos szerepe van. A felügyelõbizottságnak a bank alapító oklevele szerint hat tagjának kell lennie. Ezek közül kettõt a pénzügyminiszter nevez ki - egy szakértõ és egy pénzügyminisztériumi küldött személyében -, négyet pedig a Magyar Országgyûlés. Ennek érdekében létre is jött - ugyan három hónap késéssel, mert hisz a felügyelõbizottságot szeptember 1-jével kellett volna kinevezni, de a kinevezésre december 8-án került sor - egy, a felügyelõbizottság tagjainak személyére javaslatot tevõ hatpárti egyeztetõ fórum - ilyen hosszú neve van ennek a konszenzusra törekvõ intézménynek -, azonban a kezdeti, úgy tûnt, hogy jó indulás után elmerevedtek a vélemények, álláspontok.

(9.10)

A bizottság nem tudott megállapodni a négy küldött személyében, hiszen három elnököt - egy elnökre lenne szükség - és két bizottsági tagot, tehát öt tagot javasoltak a szereplõ, a résztvevõ hatpárti küldöttek. Úgy nézett ki az elmúlt héten - örömmel közlöm, hogy ma reggel e felszólalás elõtt néhány perccel kaptam egy olyan jellegû meghívást, hogy ma folytatjuk ezeket a tárgyalásokat -, úgy nézett ki, hogy nem tudunk elmozdulni errõl a holtpontról, és ezért szeretném tisztelettel megkérni a frakciókba tömörült hat pártot, hogy próbáljunk lehetõséget teremteni valamilyen konszenzusos megállapodásra és lehetõségre, mert ellenkezõ esetben nem tudunk továbbjutni. És igaz, hogy van most már elnöke a Nemzeti Banknak, de felügyelõbizottsága csak akkor lesz, ha meg tudjuk teremteni az ezzel kapcsolatos egyetértést. Nem örülnénk neki, ha erõfölény alapján neveznék ki ezeket a tagokat, mert akkor úgy látszik, hogy ez a hatpárti megegyezés tulajdonképpen fikció. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage