Baráth Etele Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Képviselõtársaim! Tisztelt Hasznos Miklós Képviselõtársam! Igyekszem talán a két percet sem kihasználni. Én azt hiszem, Hasznos Miklós úr hozzászólásának elején elhangzott, hogy a környezetvédelmi bizottságban gyakorlatilag teljes egyetértés alakult ki azon módosító indítványt illetõen, amelyik valóban a kormány bölcsességére bízza a szigetközi vízutánpótlás ideiglenes megoldását. Ez tulajdonképpen egyrészt válasz már elõzõ, más hozzászólók által elmondottakra is, hiszen valóban nagyon sokfajta megoldás együttes, párhuzamos üzemeltetése is segítheti ezt a bizonyos vízutánpótlást.

Elõször is, átérezvén azt a felelõsséget, amit Hasznos Miklós úr itt bizonyított, a bizottságot igyekeztem saját magam is arra rábírni, hogy hasonló módon gondolkozzék a Szigetköz vízutánpótlásáról. Hozzászólásának második részében azonban olyan indulatokat keletkeztetett ezzel a két kis tervezettel kapcsolatban, amelyekre mindenképpen reagálni kell.

Az egyik az - annak ellenére, hogy magam természetesen nem voltam ott ezeken a megbeszéléseken -, hogy Szlovákia azzal a vízutánpótlással, vízmennyiséggel kapcsolatban, amely valóban rendkívül fontos és azonnal nagyon fontos a Szigetközben, nem köti a fenékgát megépítéséhez a víz juttatását, tehát mind a negyven köbméter, mind pedig a három köbméter/szekundumos vízmennyiség még azon mondat elõtt szerepel az õ tervezetükben is, ami a fenékgát megépítéséhez kötné a négyszáz köbméter folyamatos juttatását.

A másik pedig: még egy nagy azonosságra szeretném felhívni tisztelt képviselõtársam figyelmét, ami mind a kettõben megjelenik, hogy csomagtervrõl van szó, amelynek kapcsán természetesen az építés, a vízutánpótlás együttes tárgyalásra kerül szakértõi szinten. Ebbõl adódóan tehát én úgy gondolom, a megoldást mind a ketten azonosan értékelték.

Befejezésül hadd mondjam, hogy természetesen magam is aggódom egy ilyen megegyezés betartását illetõen, és magam is nagyon nagymértékben helyeslem és kérem is a kormányt arra, hogy a bizonyos szankciókat tartalmazó kitétel feltétlenül benne szerepeljen a megállapodás végleges szövegében. Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps.)

(9.50)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage