Kovács László Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Tisztelt Ház! Szeretném értelmezni azt a dokumentumrészletet, amelyet a képviselõ hölgyeknek és uraknak kiosztottunk a házbizottság döntésének megfelelõen.

Szeretnék emlékeztetni mindenekelõtt arra, hogy a két kormányfõ januári budapesti találkozóján a szigetközi ideiglenes vízpótlás kérdésében született egy szóbeli megállapodás. A szóbeli megállapodás egyik lényeges eleme, pontosabban elemcsoportja a szlovák kötelezettségvállalás arra, hogy Szlovákia növeli a Mosoni-Duna-ágba, a szivárgó csatornába, illetve a fõmederbe juttatott víz mennyiségét. A számokat azt hiszem, nem szükséges most itt elismételni, ez mindenki elõtt ismert. És van benne egy magyar kötelezettségvállalás, hogy a magyar kormány pedig javaslatot terjeszt a parlament elé február elején a fenékgát létesítésére, tekintettel arra, hogy ezt egy korábbi parlamenti határozat tiltja. Tehát ezért volt szükséges, hogy a megállapodásnak ez az eleme is szerepeljen.

A miniszterelnöki találkozóról - amelynek és a megállapodásnak számos más pontja is volt - készült egy magyar emlékeztetõ, amelyet kijuttattunk a szlovák félnek. A szlovák fél bizonyos késéssel reagált és elõterjesztette a saját emlékeztetõjét - ez egy szlovákból fordított változat, amit kiosztottak -, ezt nevezték õk ellentervezetnek. De azt hiszem, szõrszálhasogatás, ha valaki az elnevezést vitatja. Itt arról van szó, hogy sem a magyar, sem a szlovák változat nem egy nemzetközi jogi érvényû dokumentum, ez egy emlékeztetõ egy tárgyalásról, amely akkor tekinthetõ véglegesnek, ha mind a két fél igazolja, hogy õ is úgy emlékszik, ahogy a másik fél.

A két tervezet között van néhány különbség. Az egyik például, hogy a magyar hangsúlyozza, a Dunába jutó évi átlagos vízmennyiség az esetleges árvíz nélkül értendõ. Ezt egyébként Meciar miniszterelnök szó szerint el is ismételte a tárgyaláson, mosolyogva, hogy természetesen az árvíz nem számít bele. Hiszen akkor elõállhat egy olyan helyzet, hogy az árvízen kívül egyáltalán nem is kell vizet juttatni a Dunába, mert az árvíz egymaga megoldja ezt a problémát néhány nap leforgása alatt. Nyilván senki, sem Meciar miniszterelnök, sem a szakértõk nem gondolták komolyan, hogy így értendõ ez a bizonyos éves átlagos vízmennyiség.

Hogy a szlovák tervezetbõl figyelmetlenség miatt maradt-e ki vagy miért, ezt nem tudjuk. Ma folynak Pozsonyban tárgyalások részben az alapszerzõdésrõl, részben az emlékeztetõ véglegesítésérõl. Gondolom, hogy holnap már tiszta képet nyerünk. Nem hiszem - és én ezt egyszer már szóban jeleztem a parlamentnek -, hogy komoly akadálya lesz a két szöveg egyeztetésének, inkább azt hiszem, hogy figyelmetlenségrõl van szó, amiért a szlovák szöveg a mi emlékeztetõnkhöz képest eltérõ megfogalmazásokat használ, illetve bizonyos értelemben hiányosabb, mint a magyar. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage