Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Ez részben egy kétperces kíván lenni, részben pedig ügyrendi jellegû felszólalás. Többen kifogásolják, hogy ez a részletes vita úgy néz ki, mintha általános vita lenne. De, tisztelt képviselõtársaim, az a helyzet, hogy ez nagyon másképp nem mehet. Azért nem, mert ezt az emlékeztetõt ma kaptuk meg, és ebben az emlékeztetõben valóban másképp emlékezik a magyar fél, és másként emlékezik a szlovák fél. Az egyik különbséget épp az elõbb mondta el külügyminiszter úr, és ez szerintem egyáltalán nem lényegtelen különbség. A magyar változatban arról van szó, hogy az árvizet nem számítjuk hozzá az átlaghoz, a szlovák változatban errõl szó nincs. Márpedig a kettõ között óriási különbség van. S nem hiszem, hogy az Országgyûlés döntési helyzetben van mindaddig, amíg ki nem derül, hogy ez valóban egy félreértés - ahogy ezt külügyminiszter úr valószínûsítette -, vagy pedig félreértésrõl szó nincs, a két fél másképp gondolja a helyzetet.

A terminológiával kapcsolatban: nagyon sokan kioktatnak bennünket, képviselõket, akik ezekhez a mûszaki dolgokhoz nem értünk, hogy de nem ez, de nem az, de nem amaz, újságcikk is volt már belõle. De, tisztelt Képviselõtársaim! Az országgyûlési határozati javaslat, amit a kormány terjesztett elõ, azt mondja, hogy keresztgát. A magyar emlékeztetõ azt mondja, hogy fenékgát. A szlovák emlékeztetõ azt mondja, hogy fenékküszöb. Akkor végül is mirõl van szó, tisztelt Képviselõtársaim? Jó lenne, ha tisztázódna, mert ezek szerint nem olyan világos és egyértelmû a helyzet, ha a kormány határozati javaslata mást tartalmaz, mint a magyar emlékeztetõ, és mind a kettõ mást tartalmaz, mint a szlovák emlékeztetõ.

Ennyi volt a kétperces reagálásom, és ezek után lenne egy ügyrendi javaslatom. Az ügyrendi javaslatom pedig úgy szólna, hogy az Országgyûlés ne zárja le ma a részletes vitát, mint ahogy ez a tervben volt, mert nem tudjuk, hogy mi lesz, nem tudjuk azt, hogy végül is ki emlékezik jól, ki nem emlékezik jól, és az Országgyûlésnek akkor már nincs módja igazándiból beleszólni a dolgok menetébe, ha ma lezárta a részletes vitát. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage