Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDF): Tisztelt Országgyûlés! Többekben keletkezhet egy olyan érzés, hogy itt egy teljesen fölösleges és hiábavaló vita folyik, holott közben szinte észrevétlenül közelednek az álláspontok.

Én erre szeretném felhívni a figyelmet, és kérni a parlamenti többséget, hogy fontolja meg: a Salamon László-féle módosító indítvány egy dologra irányul: hogy meghagyja a mozgásterünket arra az esetre, ha a szakemberek által is némi bizonytalansággal vagy ellentmondásosan megítélt megoldás nem válna be; az a megoldás, amivel szemben aggályaink vannak a hágai bíróság megítélését illetõen - ez a dolog egyik része. Nyilvánvaló, hogy a szlovák fél nem elsõsorban abban érdekelt, amit mi akarunk megoldani - tehát a Szigetköz vízellátásában -, hanem abban érdekelt, hogy a végleges megoldásra vonatkozóan ebbõl bizonyos következtetéseket vonjon le a hágai bíróság. Ez egy valódi veszély.

De én ezzel nem kívánok foglalkozni, csak az érdekeltségre akarok rámutatni, hogy abban az esetben, ha késõbb bebizonyosodna, hogy a vízpótlás szempontjából nem ez a legjobb megoldás, nekünk meglegyen a jogi lehetõségünk, hogy ezt a többség egyoldalú akaratnyilvánítása alapján és döntése alapján el lehessen dönteni, és ne függjünk az egyébként más érdekeltségû szlovák féltõl is. Ez egy olyan jogfenntartás, amely a magyar érdekek, ha tetszik, egyoldalú érvényesítésére ad lehetõséget - mert itt, azt hiszem, a magyar érdeket kell elsõsorban figyelembe venni -, és egy olyan jogi passzus, ami semmiféle hátrányos következménnyel nem jár, viszont egy elõnyt biztosíthat a jövõre nézve. Ezt kérem szépen megfontolni. Köszönöm.(Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage