Danis György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DANIS GYÖRGY (SZDSZ): Tisztelt Országgyûlés! Bizonyára sokaknak furcsa lesz, hogy én valóban a részletes vitában óhajtok részt venni, és egy módosító javaslat támogatásáról akarok szólni, mégpedig a környezetvédelmi bizottság módosító indítványát fogom elfogadásra ajánlani.

A Duna elterelése súlyos politikai és környezeti következményeket jelentett, és még hosszú ideig jelenteni is fog mindaddig, amíg a két ország valamilyen, mindkét fél számára kölcsönösen elfogadható kompromisszumot nem tud kimunkálni és azt mindkét ország közvéleményével elfogadtatni.

Magyarország kedvezõtlenebb helyzetben van földrajzi fekvésénél fogva - úgynevezett alvízi helyzetben vagyunk.

(11.50)

Kedvezõ viszont, hogy a nemzetközi szakértõi közvélemény a magyar érvelést támogatja. Jól mutatják ezt az európai uniós szakértõk bevonásával az elmúlt években készült dokumentumok, csak a jelenleginél jóval több dunai vízmennyiség esetén tartják lehetségesnek az ökológiai szükséghelyzet megelõzését, az édesvízkészletek és a szigetközi, csallóközi természeti értékek megõrizhetõségét. Ugyanezért célszerû lenne az európai uniós szakértõk javaslatainak nagyobb súlyt biztosítani az átmeneti idõszak intézkedéseinek tervezésekor. A nehéz helyzet feloldására ma már csak egyetlen új út van a számunkra, a hágai perben érvényesíteni igazságunkat. Addig a szigetközi természeti értékek kárainak mérséklése a kormány feladata.

Álláspontom szerint támogatnunk kell a kormányt ebben a nehéz munkájában. Ezt szolgálja a bizottság módosító javaslata, amely szerint a hágai eljárás szempontjainak elsõdlegességére figyelemmel kell lenni, az átmeneti idõszakban intézkedéseket hozni. Más feltételt a javaslat nem tartalmaz, így szabad kezet óhajtunk adni az ezt a feltételt teljesítõ cselekvések tervezésére és végrehajtására a kormány számára.

Az SZDSZ környezetvédelemmel foglalkozó képviselõi támogatják a módosító javaslatot, ezért egyéni indítványainkat visszavontuk. Kérjük a kormányt ugyanakkor - bármilyen nehéz is -, hogy a most kezdõdõ tavaszi idõszakra tekintettel, egy-két héten belül vagy legalább egy hónapon belül valósítson meg olyan átmeneti intézkedéseket, amelyeket az elmúlt két évben nem sikerült elérni, a szigetközi vízi élõvilág számára most biztosítson vizet a jelenlegi lehetõségek maximális kihasználásával, hisz erre a most következõ hetekben van a legnagyobb a szükség, a vegetációs idõszak elején.

A környezetvédelmi bizottság javaslata - konszenzust teremtve több vélemény között, amelyeket megismerhettünk a parlamenti és a bizottsági vitákban is - összegzi a bizottság fõ törekvéseit. Abban a többszörösen összetett, nagyon bonyolult helyzetben, ami a Szigetköz vízpótlásának problémája körül kialakult, úgy vélem, hogy az indítvány kellõ mértékben érvényesíti a környezetvédelmi szempontokat is. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage