Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Ahogy a szakértõ kormány népszerûsége csökken, olyan arányban emelkednek az élelmiszerárak. Különösen tragikus a burgonyaár emelkedése, hiszen ma már a legszegényebb néprétegek számára olyan megfizethetetlen a krumpli, mint a banán. Ezért a kialakult kedvezõtlen burgonyaellátási helyzet felhívja a figyelmet arra is, tisztelt miniszter úr, hogy a következõ három-négy évben nagyobb gondot kellene fordítani a genetikai alapok növelésére. Ez egy drága folyamat, amit az is jelez, hogy ebben az évben az egy hektár ültetéséhez szükséges fémzárolt burgonya-vetõgumó ára 250- 300 ezer forint között alakul.

Kérdéseim:

Módosítva a 187/1994. december 30-ai kormányrendeletet, meg lehetne-e teremteni az anyagi lehetõségét annak, hogy a fémzárolt vetõburgonyát vásárlók, illetve a felhasználók a gabonafélékhez hasonló termesztési, vetési támogatásban részesüljenek?

Ha a támogatás az idei év szûkös anyagi lehetõségei miatt nem valósítható meg, tervezik-e jövõre a vetési támogatást a burgonyára, esetleg a fémzárolt szaporítóanyagokra általánosan kiterjeszteni?

A hátralévõ pár másodpercet arra használnám ki, hogy elmondjam: véleményünk szerint nemcsak a burgonya tényleges hiánya okozta ezt a mizériát, amit a piacokon a 80-100 forintos kilónkénti burgonyaár jelent, hanem spekuláns, manipulációs akciók is: akik tárolókkal rendelkeztek, azok õsszel betárolták és visszatartották a burgonyát. Felmerül itt a kormány felelõssége is: rászorítva, rákényszerítve a Gazdasági Versenyhivatalt, ahol ez nyilvánvalóvá vált, sokkal keményebb szankciókat kellett volna alkalmazni. Nem regisztrálni kellene egy kormánynak, hanem intézkedni, keményen intézkedni. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage